DünyaManşetSeyahatYaşam

Milano’da gece yarısından sonra take-away yasağı gündemde

İtalya’nın Milano kentinde kamu güvenliğinden sorumlu belediye başkan yardımcısı Marco Granelli, gece yarısından sonra al-götür (takeaway) yemek servisini yasaklayan bir önergeyi duyurdu.

İtalya’nın Milano kenti, şehirde yaşayanların “huzur ve sağlığını” korumak amacıyla gece yarısından sonra dondurma ve atıştırmalıkların satışının yasaklanması için yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor.
Kentin yerel yönetimi tarafından başlatılan girişim kabul edilmesi halinde önümüzdeki ay yürürlüğe girecek. Kasım ayına kadar sürecek olan yeni yasa, İtalyan kültürünün bir parçası olan gece geç saatlerde dondurma satışını sınırlandıracak. Teklif, sokakları dolduran ve yerel sakinleri uyutmayan gürültülü grupları engellemek amacıyla pizza ve içecekler de dahil olmak üzere tüm paket yiyeceklerin hafta içi 12: 30’dan sonra, hafta sonları ve resmi tatillerde ise gece 1:30’dan sonra yasaklanmasını öngörüyor.

Yasak Milano’nun 12 bölgesinde geçerli olacak

Yasak, Brera ve Ticinese gibi merkezi bölgelerin yanı sıra Darsena, Lazzaretto, Corso Como ve Arco della Pace ve Navigli gibi popüler gece hayatı bölgeleri de dahil olmak üzere Milano’nun 12 bölgesinde geçerli olacak. Geçtiğimiz ay Belediye Başkanı Giuseppe Sala “nüfusun önemli bir kesiminin aşırı gürültüden şikayetçi olduğunu,” belirtmişti. Sala girişimi “Görevim gereği, sabah erken çalışmak zorunda olanlar ve işlerini yapmak isteyenler de dahil olmak üzere tüm vatandaşları dinlemek zorundayım” diyerek savunmuştu. Güvenlikten sorumlu belediye başkan yardımcısı Marco Granelli ise sosyal medya hesabından “Sosyalleşme, eğlence, tüccarların ve girişimcilerin serbest ekonomik faaliyetleri ile sakinlerin huzuru ve sağlığı arasında bir denge arıyoruz” diye yazdı.

Bu ilk girişim değil

Bu, Milano’nun gece geç saatlerde dondurma satışını yasaklamaya çalıştığı ilk sefer değil. 2013 yılında dönemin belediye başkanı Guiliano Pisapia yönetimindeki belediye meclisi, gece geç saatlerde dondurma yiyenleri sokaklardan uzaklaştırma girişiminde başarısız olmuştu. Önerilen önlemler İtalyan medyasının “külahların savaşı” olarak adlandırdığı tepkiyle karşılandı.  Vatandaşların yeni yasa teklifine itiraz etmek ve değişiklik önermek için Mayıs ayı başına kadar süreleri var. İtalyan kamu ve turizm işletmecileri federasyonu Fipe’nin başkanı Lino Stoppani, İtalyan gazetesi Il Messaggero’ya verdiği demeçte “Gece hayatı sorunu var, ancak bu kural sadece işletmeler için zarar yaratacak” dedi. Buna karşılık olarak Roma Belediyesi Başkanı Lorenza Bonaccorsi gazeteye “Bana kalsa, tüm merkezde paket alkol satışını yasaklardım,” ifadelerini kullandı. (Euronews)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu