EkonomiKıbrısManşetToplum

“Milli serveti elleriyle yok ediyorlar”

Üreticinin elinde kalan 2 bin ton harubun büyük bir kısmı yağmura teslim oldu. Harup Üreticileri Birliği Başkanı Bekir Bolatcan hükümete ateş püskürdü

Üreticinin elinde kalan 2 bin ton harubun büyük bir kısmı yağmura teslim oldu. Harup Üreticileri Birliği Başkanı Bekir Bolatcan hükümete ateş püskürdü.

DEVRİM DEMİR

 

EYLEM KARARI ALINDI
Kara altın’ olarak adlandırılan ve ülke ekonomisinin en önemli getirilerinden biri olan harup konusunda fiyat çıkmazı devam ediyor. Ağustos ayında hasadı tamamlanan ürünün fiyatı en geç Eylül ayı başında belirlenmesi gerekirken, artık sabrı tükenen üretici eylem kararı aldı. ‘İSKELE-KARPAZ’ Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Harup Üreticileri Birliği Başkanı Bekir Bolatcan, “Hükümetin vurdumduymazlığı milli servetin yok olmasına sebep olacak” dedi. Harubun fiyatının belirlenmediğini ifade eden Bolatcan, üreticiler ile yaptıkları görüşme sonucu eylem kararı aldıklarını, eylemin günü ve saatini duyuracaklarını söyledi.

ÜRÜN YAĞMURA TESLİM
Bu yıl hasadını gerçekleştirdikleri 2 bin ton ürünün hala ne olacağı hususunda bilinmezlik yaşadıklarını kaydeden Bolatcan, ürününü saklama zorluğu çeken üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti. Hafta sonu ani gelen yağmurlarla birçok üreticinin ürününün çöp olduğuna dikkati çeken Bolatcan, “Hükümet milli bir servetin kaybına eliyle sebep oluyor. Bakanlardan cevap alamıyoruz. Eylül ayının ilk günü belirlenmesi gereken taban fiyat hala belirlenmedi. Ağustos ayında hırsızlara karşı tedbir amaçlı bölgelere polis gönderildi ama sonuç olarak tonlarca ürün yağmurdan korunamadı” şeklinde konuştu.

AİLELER MAĞDUR OLDU
Üreticinin çocuklarını okula hazırlamak için ürüne bel bağladığını ancak büyük hayal kırıklığına uğradığını dile getiren Bekir Bolatcan, “Yüzlerce çocuğumuz okula birçok eksikle başladı, aileler çaresiz durumda. Hükümet aileleri de mağdur etti. Bu insanlar haruptan aldıkları para ile çocuklarına kırtasiye malzemesi alacaktı, üniversiteye giden çocuklarının okul taksitini ödeyecekti” ifadelerini kullandı.

“FİYATIN MİNİMUM 35 TL BANDINDA OLMASI GEREKİR”
Başkan Bolatcan, harup fiyatında üreticinin beklentisinin minimum 35 TL olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada fiyatı olan bir üründen bahsediyoruz. Dünya piyasasında kilosu 3 Euro bandında satılıyor. Üretici artık üretmekten de vazgeçti, Makarios’un yapamadığını bu hükümet yaptı” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu