GenelKıbrısManşetToplum

MMO, Eğitim Bakanlığı’nın okul servislerinin güvenliği ve standartları konusunda ‘acil’ yönetmelik hazırlaması gerektiğini açıkladı

MMO ülkede okulların açılmasına az bir süre kala okul otobüslerinin güvenliği ve standartları hakkında açıklamalarda bulundu

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odası’na (KTMMO) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) ülkede okulların açılmasına az bir süre kala okul otobüslerinin güvenliği ve standartları hakkında açıklamalarda bulundu.

2017 yılında Dağ Yolu’nda meydana gelen öğrenci minibüsünün kazasını hatırlatan MMO, bu kazanın acısının halen daha hafızalarda olduğunu belirterek, 2017’den itibaren MMO olarak yaptıkları ziyaretlerde Okul Servis araçlarının güvenliği ve standartları konusunda ısrarla AB ve Türkiye regülasyonları hakkında ilgilileri bilgilendirdiklerini fakat bu konunun dikkate alınmadığını ifade etti.

MMO, Eğitim Bakanlığı’nın okul servisleri standartları ve asgari güvenlik donanımları için bir yönetmelik hazırlaması için gecikmemesi gerektiğini ve bu konuda kendilerine destek olacaklarını açıkladı.

MMO tarafından yapılan yapılan, “okul otobüslerinin güvenliği ve standartları” açıklaması şu şekilde:

“Okul otobüslerinde çağdaş fren donanımı, çağdaş emisyon standartları, yangın güvenliği, ısıya duyarlı motor bölmesi yangın algılama sensörü, 3 nokta emniyet kemeri ve sensörü, okul otobüs aracı uyarısı ile ilgili standart, yolcu indirme bindirme kapısının sol tarafta olması, sağ tarafta indirme bindirme kapısı olan araçların trafikten men edilmesi, oturma planlarının olması, takometre sisteminin olması, acil çıkış kapıları ve kullanıma ihtiyaç duyulduğunda nasıl kullanılacağı bilgilendirmesi, sürücü dur için buton, araçlarda iç ve dış çevre kamerası olmalı ve kayıt yapabilecek özellikte olması gereklidir. Okul otobüsünün yolcu taşıma bölümü yangına mukavim malzemeden imal edilmiş olmalıdır, iklimlendirme sistemi sıcak / soğuk özelliğinde bakımı yapılmış yeterli kapasitede olmalıdır.

Standartlar ve güvenlik donanımları belirlendikten sonra, kamu taşımacılığı birlik / örgütleri ile koordine ederek bu standartlara ulaşılabilmesi için gerekli destek de sağlanmalıdır. Okul servis araçlarının eskime yaş sınırı olmalıdır. Ekonomik ömrünü dolduruş araçlar ile öğrenci taşımacılığı durdurulmalıdır. Okul servis araçlarının sigortalanması ile ilgili standart da belirlenmelidir, Okul servis araçları ile ilgili denetimler araç muayene istasyonlarının denetimine ilave olarak okul idaresi tarafından da kontrol formuna istinaden yapılmalıdır.

Ülkemizdeki yolcu araçlarının ithalinde diğer araçlarda da olduğu gibi trafik güvenliği olmayan, sağdan yolcu kapısı olan, yangın güvenliği olmayan, fren teknolojisi demode olmuş, motor emisyonu gelişigüzel, 15 yaşından bile daha yaşlı (ekonomik ömrünü doldurmuş) araçlara Ticaret Dairesi tarafından geçerli neden olmadan ithal izni verilmektedir.

İhtimamsı izin ile ithal edilen bu araçlardan bir kısmı da öğrenci servisi olarak hizmet vermektedir, bu uygulamaya son verilmelidir.  Bu araçların sigortalanması ile ilgili standartlar da tereddütte mahal bırakmayacak şekilde belirlenmelidir. (2015’de ambulans araç panel vardır diye sigorta kapsam dışı bırakmıştı)”

MMO’nun okul servislerinin güvenliği ve standartları hakkında ki “Sonuç ve Önerileri” ise şu şekilde;

“ Ülkemizde tüm karayolu taşımacılığı gibi toplu taşımacılık ile ilgili güvenlik mevzuatları ve standartları da yetersizdir. Yurtdışında hurda olabilecek durumda araç ithalinin önlenmesi için dahi bir tedbir, uygunluk standarttı yok. Okulların açılması ile bu konunun önemi bir kat daha artmıştır. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nca Makina Mühendisleri Odası’nın öngördüğü standartlardaki araçların okul servisi yapabilmesi için bilimsel ve teknolojik bir mevzuat hazırlanması, sürücülere de bu araçların kullanım ihtimamı için temel eğitim verilmesi sağlanmalıdır.

Çocuklarımızın taşınmasında emniyeti tehlikeye düşürecek, güvenlik ve sağlık riski olan araç kullanıldığına dair KTMMOB Makina Mühendisleri Odası’na şikâyet yapılması halinde çözümü için Bakanlık bilgilendirilecektir. Tedbir alınmaması halinde Oda olarak hukuki süreç de başlatabileceğimiz hususunu kamuoyuna duyururuz.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu