KıbrısManşetToplum

Moral: Çalışma Bakanlığı gerçekçi ve ayakları yere basan açıklamalar yapmalı

Halkın Partisi (HP) Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı ve Merkez Yürütme Organı üyesi Aral Moral, Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu tarafından bir süredir kaçak iş gücüne karşı mücadele konusunda yapılan açıklamaların gereken adımlar en erken zamanda atılmadığı durumda gerçekçi olmaktan çok uzak olduğunu vurgulayarak “ülkede sadece iş gücü olarak değil bazı işverenler açısından da çok ciddi kayıt dışılık durumları vardır, sorunların giderilmesini ve bunun yollarını doğru tespit etmeden tarih verilip gerçekçi olmayan açıklamalar yapılmamalıdır” dedi.

Moral açıklamasında Çalışma Bakanlığı’nın kaçak işçi ve işverenler konusunda sonuç alabilmek için hangi adımları atması gerektiğini de sıraladı. HP Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Moral açıklamasında hasta bakıcılar konusunda bir çeteleşmenin oluştuğuna vurgu yaptı ve tedbir alınacaksa acilen buralardan başlanması gerektiğini söyledi.

Moral tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi:

TRİBÜNLERE OYNAMAK DEĞİL FAYDALI BİR ŞEY YAPMAK İSTİYORSANIZ”
Çiçeği burnunda yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, kaçak iş gücüyle ilgili oldukça iddialı, bir o kadar da güzel ama gerçeklerle uyuşmayan sözler vermeye başladı. Ne dedi sayın Bakan? “Kaçak iş gücünü 4 ayda sıfırlayacağız” Hedef kaçağı düşürmektir elbette ama bunu yapabilmesi için önce elindeki kadroya bakması gerekiyor. Evet, hedef elbette kaçak sayısını azaltmaktır, kaçakla mücadele olmalıdır. Ama bunun için de atılması gereken adım çok nettir. Uzun yıllardır ellenmeyen, güncellenmeyen teşkilat yasası ele alınarak gerekli kadro sayıları günümüz koşullarına güncellenmelidir. Güncellendikten sonra da, münhal açılarak kadrolu müfettişler istihdam edilmelidir. Bu adımlar atılmadan söylenecek her söz sadece tribünlere oynamaktan öteye geçmeyecektir. Elbette ki gerek seçim öncesi sınavsız ve münhalsiz işe alımlara, gerekse de son günlerde KIBTEK’te yapılan şaibeli sınav ile işe girenler ve sınavsız işe alımlara baktığımızda, sayın bakanın mensubu olduğu hükümetin ve partisinin, devlete gerekli kadroları sınav yaparak doldurmayacakları apaçık ortadadır. Kendisinden önce aynı görevde bulunan bakan arkadaşının ,kendi partisinden bir kişi olduğunu ve bugün bahsettiği sorunlara kendi hükümetinin kendi partisinin ve kendi bakanlarının aslında herhangi bir çözüm bulamadığının itirafı gibi bu açıklamaları yapması da manidardır.

SAYIN BAKAN MÜSTEŞARI KONUSUNDA DA TOPLUMA BİLGİ VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR
Sayın bakana bir konuda daha topluma bilgi vermesi, açıklama yapması gerekliliğini hatırlatırız. Bakanlık müsteşarının neden önce başka bir bakanlığa atanıp, 5 gün sonra da kendi bakanlığına kaydırıldığı konusunda kamuoyuna tatminkar ve şeffaf hiç bir açıklamada bulunmamıştır. Kendisi bu konuda kamuoyuna bir açıklama borcu vardır.

SADECE KAÇAK İŞÇİ DEĞİL, ESNAF OLARAK DA KAÇAKLAR VAR
Ülkede sadece çalışan işçi anlamında kaçak sorunundan söz edemeyiz. Özellikle Türkiye’de yaşanan depremden sonra ülkemize gelen ve izinsiz bir biçimde berber, marangoz ve benzeri alanlarda iş yapmaya başlayan; yani işveren konumunda olup kayıt dışı olan yapılar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu durum ekonomik ve sosyal anlamda planlama ve altyapı anlamında, devletin vergi kaybetmesi anlamında ciddi bir soruna dönüşmüştür. İlgili meslek örgütlerinin de bu durum karşısında açıklamaları ve uyarıları kamuoyunda yer almıştı.

HASTABAKICI ÇETELERİ OLUŞMAYA BAŞLADI
Sayın Bakan kaçaklarla mücadele etmede samimiyse, hastanelerdeki hasta bakıcılar konusunda oluşan duruma müdahale edebilir. Bu bakıcıların çoğu kaçaktır; kaçak olmalarının yanı sıra da kazandıkları para da kayıt dışı ekonomi anlamında ciddi bir meblağdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu