KıbrısManşetSiyaset

“Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı” oy birliğiyle kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul, yarın saat 10.00’da denetim gündemiyle toplanacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul, yarın saat 10.00’da denetim gündemiyle toplanacak.

Genel Kurulun bugünkü birleşiminde “Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı”  da oy birliğiyle kabul edildi. Açık oylamada tasarıya 35 kabul oyu verildi, 15 milletvekili oylamaya katılmadı.

Oylamaya geçilmeden önce Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, tasarıya ilişkin raporu okudu.

Solyalı

Tasarı üzerine söz alan CTP milletvekili Ürün Solyalı, yasanın ilgili mesleklerde daha kurallı, usul ve çalışma koşullarına uygun şekilde ilerlenmesi için önemli olduğunu ancak Tasdik Memurları Yasası’ndaki mesleki ortaklığın burada başarılamadığını ifade etti.

Solyalı, “İktidar sorumluluk almalı diye düşünüyoruz. Hem Fasıl 113’ü, hem de Fasıl 2’yi göz ardı eden ve ortaklaşmayı reddeden usul söz konusu” dedi.

Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova da Genel Kurulda söz alarak Ürün Solyalı’nın açıklamasına işaret etti, “Maliye Bakanlığı olarak bu yasanın da ilgili maddenin de sorumluluğunu üstleniyorum” dedi.

Genel Kurulda daha sonra Başbakanlık ve Merkez Kuruluşu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

Oylama öncesinde İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun, tasarıya ilişkin raporu okudu.

Atun, komitenin 5 tasarısının bugün Genel Kurulda oylandığını ifade ederek, özellikle son 10 günde birçok toplantı yaptıklarını söyleyerek, komite üyelerine özverili çalışmaları için teşekkür etti.

Atun, söz konusu yasa tasarısı kapsamında Başbakanlık bünyesinde Strateji ve Planlama Dairesi kurulması öngörüldüğünü, bu alanda çalışacak kamu görevlilerinde üst düzey derecede İngilizce şartı olmasını da yasaya dahil ettiklerini belirtti.

Sunat Atun, son dönemde Türki cumhuriyetlere yönelik açılımlar yapıldığını, bunların da muhtemel iş birliği anlaşmaları anlamına geldiğini ifade ederek, bu yasal düzenlemeyle özellikle Başbakanlık hukukçu kadrosunda İngilizce bilenlerle ilgili özel kadrolar oluşturulduğunu kaydetti.

Atun’un konuşmasının ardından yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Öte yandan “Meclis İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi de bugünkü Genel Kurulda görüşüldü.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, öneriyle ilgili raporu sundu. İvediliği olmadığından önerinin üçüncü görüşmesi bir sonraki birleşimde yapılacak.

Meclis bugünkü çalışmalarını saat 20.30 sıralarında tamamladı. Bir sonraki birleşim yarın saat 10.00’da olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu