EkonomiGenelKıbrısManşet

Muhtaroğlu: Açlık sınırı asgari ücreti geçecek

Gizem İNCEÖZ

Devlet Planlama Örgütü Eski Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, GIYNIK TV’de İçsel Bakış programına konuk oldu.

Mine İçsel’e konuşan Muhtaroğlu, ülkenin en önemli sorunu olan hayat pahalılığı sorununa değinerek, neler yapılması gerekildiğini anlattı.

“Sorun KIBTEK’e yönetici atayan siyasilerdir”

KIBTEK’te 2018’den beri herhangi bir yatırım yapılmadığını söyleyen Muhtaroğlu, santrallerde bakım periyotlarına uyulmadığını ve yeni santrallerin alınmadığını vurguladı.

1 yıl içerisinde 5 kez yönetim kurulu başkanı değiştiğinden kaynaklı bir konsantrasyon kaybı yaşandığını belirtti.

Sorunun KIBTEK’te değil yönetimde olduğunu ifade eden Muhtaroğlu “Sorun KIBTEK’e yönetici atayan siyasilerdir” dedi.

Profesyonel, işinin ehli kişilerin atanıp bu kişilerin yönetmesi gerekirken siyaseten kendilerine daha kişileri atadıklarını dile getiren Muhtaroğlu, yönetimin bundan kaynaklı başarısız olduğunu söyledi.

“Elektrik kesintilerinin çözülmesi için istikrarlı bir yönetim gerekli”

“Elektrik gibi stratejik bir enerjiyi tümüyle özelleştirilmesini doğru bulmuyorum” diyen Muhtaroğlu, daha önce dünyada denendiğini ve tasnif edilmediğini belirtti.

Elektrik kesintilerinin çözülmesi için istikrarlı bir yönetim oluşturulduğu taktirde başarıya ulaşılacağını düşünen Muhtaroğlu yeni santraller alınması gerektiğini ve mevcut santrallerinin bakımının periyodik şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

“Serbest piyasa kazıklamak değildir”

Serbest piyasa içerisinde kurallar olduğunu savunan Muhtaroğlu, “Serbest piyasa kazıklamak değildir” dedi.

Muhtaroğlu, “Türkiye’de hayatı ucuzlatma adına denetimler ve cezalar arttırılıyor. Temel gıda, ilaç ve temizlik gibi ürünlerde vergi indirimleri yapılıyor. Pahalılıkla mücadele ediliyor” diyerek örnekler verdi.

“Ülkemizde hayatı ucuzlatma adına herhangi bir adım atılmıyor”

Ülkemizde hayatı ucuzlatma adına herhangi bir adım atılmadığını söyleyen Muhtaroğlu, maaş arttırmanın bir işe yaramadığını söyledi. Aralık açlık sınırı 11.622 TL olarak açıklandıktan sonra asgari ücretin 11.800 TL olarak belirlendiğinin altına çizen Muhtaroğlu, “Ocak sonu açlık sınırı açıklanacak ve eminim ki asgari ücretten fazla olacak. Buda paramızın eriyip gittiğinin en büyük kanıtıdır” dedi.

Muhtaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı;

“Hayat pahalılığını önleme amaçlı harekete geçilmelidir. Vergi düzenleme, kur sabitleme ve denetimler yapılmalıdır. Kâr marjı getirilerek pahalılaşma önlenmelidir.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu