ManşetSporYaşam

Mükemmel antrenman, mükemmel yapar

Başarılar kimsenin tekelinde değildir, olamaz da. Yok öyle sürekli şampiyon olmalar... Birisi için mümkün olan, senin için de mümkündür, unutma!...

Spor psikolojisi disiplini zeminide NLP (Duyu Dil Programlama) çalışan arkadaşlar “İlgi nerdeyse enerji ordadır” derler hep. İşte, Brendan Rodgers’ı da menajerlik koltuğuna iten bu gerçekti. Premier League’in en önemli menajerlerinden birisi olmuş bir muhterem. Bu süreçte hikâyenin başladığı yerde herkesin kendine özgü bir referans noktası mutlaka vardı; Örneğin çocukluğumuzun en öndeki efsânesi Kenny Dalglish de (1985 itibariyle Liverpool’da üç sezon oyuncu menajer olarak şampiyonlık yaşadı) onun referansıydı. Aynı teşkilattan Kevin Keegan da aynı şekilde ağır ağabeyleri Bill Shankly’e çok şey borçlu ki öde öde bitmez.

Ya Portekizli 1977’li Andre Villas-Boas’a ne demeli; Burda da Mourinho Hazretleri ötesi başka bir efsane var; onların da ustaları Sir. Bobby Robson, tıpkı Fatih Terim ve Sepp Piontek etkileşiminde olduğu gibi.

İşte, bu liderlerin ortak bir özelliği var. O da her türlü baskı ve şiddet durumunda onların yelkenlerine rüzgâr basacak bir ilham perileri var. Ünlü liderlik kuramcısı John Maxwell; “iyimserler rüzgârın dinmesini beklerler, kötümserler rüzgârdan yakınırlar ama liderler rüzgâra yelken açarlar” sözü spor dünyamız için de geçerli. Mâlum, profesyonelliğin olduğu yerde duygusallığa yer yok; ‘Nakit için her ne pahasına olursa olsun kazanmalıyım’ felsefesi var.

Profesyonel sporcular eve ekmek götürmeleri için biraz şiddet, biraz yıkım, biraz tükenmişlik, biraz doping, biraz şike, biraz da reklam kokan hareketlerle müsabakalara çıkarlar. İşte bur’da da sporda ‘mükemmellik stratejileri’ planlanmalıdır. Şöyle ki; “Müsabaka ile ilgili olmasını istediklerini düşün. Olumsuz sözcükler yerine olumlu ve seni coşkulandıran sözcükleri kullan. Kendi kendine konuş, dürt ve hesap sor… Müsabakalarında %100’nü ortaya koy, %99’u kabul etme… En iyi yaptıklarına odaklan, yapamadıklarına değil… Senden iyileri izle ve onları farklı kılan yönleri bul ve kendine transfer et… Mükemmel antrenman mükemmel yapar, unutma!… Takımdaşlarınla olan ilişkilerini olumlu yönde yeniden düzenle. Unutma, onlar yoksa sen de yoksun…

Başarılar kimsenin tekelinde değildir, olamaz da. Yok öyle sürekli şampiyon olmalar… Birisi için mümkün olan, senin için de mümkündür, unutma!… Lidere adapte ol ama zaman zaman da durumsal lider olmayı dene… Rakibe saygı duy! O olmasaydı sen de olmazdın… Yaptığın işten zevk almaya bak, aksi takdirde yapma. Zorla güzellik olmaz… Amansız ol. Amansız diz çökmez ve de amansız acıyı sever. Asla pes etme… Antrenman veya müsabaka esnasında yorulduğunda değil, sonlandığında dur… İyi uyu ve temiz beslen… Hayatın provası yok. Hayallerini erteleme ve de çok çalış”. Sonuç mu? Sonuçta ağlamayı ve de sızlamayı kes.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu