ÇevreKıbrısManşetToplum

Mulla: “Yaklaşık 600 bin ağaç ve yüz binlerce canlı türü can verdi”

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, küresel iklim değişikliği nedeniyle biyolojik çeşitliliğin azaldığına vurgu yaparak, “ Küresel iklim değişikliğinin götürdüklerinin yanında yangınlarla da biyolojik çeşitliliğimiz azalıyor. Yaklaşık 600 bin ağaç ve yüz binlerce hayvan ve daha birçok farklı canlı türü can verdi.” dedi. Mulla ayrıca “Şu an yaşayan kimse, yanan ormanların yanmadan önceki halini bir daha göremeyecek.” ifadelerini kullandı

Biyologlar Derneği (Bio-Der) Başkanı Gizem Mulla, Kantara bölgesinde çıkan ve büyük zararlar veren yangınla ilgili konuştu.

“KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİMİZİ AZALTIYOR”

Geleceğe bırakılacak doğal zenginliklerin yangınlarla kaybedildiğine işaret eden Mulla, küresel iklim değişikliğiyle birlikte yangınlarla biyolojik çeşitliliğin azaldığının altını çizdi. Mulla, “Yaklaşık 600 bin ağaç ve yüz binlerce hayvan ve daha birçok farklı canlı türü can verdi.” dedi.

Sorumsuzluk ve ihmalkârlığın yangınların en büyük sebepleri olduğunu belirten Mulla, küçük hataların sonuçlarının ciddi boyutlara ulaşabildiğini söyledi.

“YANAN CANLILARIN ÇIĞLIKLARI, HERKESİN YÜREĞİNİ BURKTU”

“Yanarak ölen canlıların yanında dumandan zehirlenerek hayatını kaybeden canlılar da var. Yanan canlıların çığlıklarının duyulması herkesin yüreklerini burktu.” vurgusunu yapan Mulla, yok olan canlıların yanında hayatta kalanların su ve besin kaynaklarının da yok olduğunu kaydetti.

“1 YIL GİBİ BİR SÜRE BEKLEMEK LAZIM”

Biyologlar Derneği Başkanı Mulla, yangından sonra ilk yapılması gerekenin stabilizasyon olduğunu ifade ederek,  yapılacak çalışmaların mutlaka planlı olmalı konusunda uzman kişilerden yardım talep edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yangının ardından ne zaman fidan dikimi yapılması gerektiğiyle ilgili de sözler sarf eden Gizem Mulla,  “Doğanın kendini toparlaması için zaman verilmelidir. 1 yıl gibi bir süre beklemek lazım. Bu süreçte doğa kendi rehabilitasyonunu yapar filizlenen tohumlar olabilir.” dedi. Ağaçlandırma yapılacağı zaman ekosisteme uygun ağaçların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Mulla, küresel iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilmek adına daha çok ‘yeşil’e sahip olunması gerektiğini kaydetti.

“HİZMET İÇİ EĞİTİMLER YAPILMALI”

Her gün bu şekilde yangınlar yaşanmadığını; fakat ilgili ekiplerin hizmet içi eğitimler alması gerektiğini anlatan Mulla, “Ekiplerin çalışmaları iyi güvenlik koridorları ve alınan diğer önlemlerle büyük başarılara imza atıldı.” dedi.

“YANGIN HELİKOPTERİNİN MANEVRA YETENEĞİ AZ, YANGIN UÇAĞINA İHTİYAÇ VAR”

Yangın helikopterine değil, yangın uçağına ihtiyaç olduğunu ifade eden Mulla, helikopterin yavaş, rüzgârlı havalarda etkisiz ve manevra yeteneğinin az olduğunu anlattı.

“ŞU AN YAŞAYAN KİMSE, YANAN ORMANLARIN YANMADAN ÖNCEKİ HALİNİ BİR DAHA GÖREMEYECEK”

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla son olarak, “Şu an yaşayan kimse, yanan ormanların yanmadan önceki halini bir daha göremeyecek.” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu