Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Mülteci ve sığınmacıların %94’ünün Yeşil Hat’tı kullanarak Güney’e geçtiği iddia ediliyor

Güney Kıbrıs’a 2022 yılında giden kaçak mülteci ve sığınmacı sayısının bir önceki seneye göre yüzde 82 oranında artış göstererek 21 bin kişiye ulaştığı açıklandı. Güney’deki kaçak göçmen ve sığınmacıların %94’ünün KKTC üzerinden, Yeşil Hat’tı kullanarak gittiği iddia edilirken, geriye kalan %6’lık kesimin ise deniz yoluyla Güney’e vardıkları belirtildi. Ocak-Eylül arasındaki sürede siyasi sığınma talebinde bulunanların sayısının ise bir önceki yıla göre %82 artış göstererek 18 bin 345’e çıktığı bildirilirken, bunların 15 bin 546’sının Yeşil Hat üzerinden Güney’e geçtikleri de iddia edildi

Güney Kıbrıs’a 2022 yılında giden kaçak mülteci sayısının rekor kırarak 21 bin kişiye ulaştığı bildirildi

Yeşil Hat üzerinden akan mülteci trafiğini durdurmak için sıkı önlemler alınacak
21 BİN MÜLTECİDEN SÖZ EDİLİYOR

Güney Kıbrıs’a 2022 yılında giden kaçak mülteci ve sığınmacı sayısının bir önceki seneye göre yüzde 82 oranında artış göstererek 21 bin kişiye ulaştığı açıklandı. Güney’deki kaçak göçmen ve sığınmacıların %94’ünün KKTC üzerinden, Yeşil Hat’tı kullanarak gittiği iddia edilirken, geriye kalan %6’lık kesimin ise deniz yoluyla Güney’e vardıkları belirtildi. Ocak-Eylül arasındaki sürede siyasi sığınma talebinde bulunanların sayısının ise bir önceki yıla göre %82 artış göstererek 18 bin 345’e çıktığı bildirilirken, bunların 15 bin 546’sının Yeşil Hat üzerinden Güney’e geçtikleri de iddia edildi.

 

YEŞİL HAT’TA ÖNLEM ÇABALAR VAR

Kaçak göçmen sayısındaki yükselişe karşın ülkelerine geri gönderilenlerin sayısının da arttığı ve 2022’de 7 bin 500 kişinin ülkelerine gönderildiği açıklandı. Güney basınındaki haberlerde Rum hükümetinin; Yeşil Hat’tın elektronik sistemlerle gözetlenmesi, geçiş noktalarının kapatılması için tel örgü çekilmesi ve kaçak mültecileri KKTC’ye geri itecek 300 sınır görevlisinin işe alınması önlemlerini hayata geçirmeye odaklandığı vurgulandı. Haberlerde, Yeşil Hat’tın gözetlenmesi çerçevesinde kamera sistemi yerleştirildiği, KKTC makamlarının da benzer bir sistemi yerleştirecekleri bilgisi aldıkları da yazıldı.

 

SİYASİ SIĞINMA BAŞVURUSUNDA AB BİRİNCİSİ

Öte yandan Güney Kıbrıs, 2021’de nüfusa göre en çok siyasi sığınmacı başvurusu alan ülkeler listesinde ilk sırada yer aldı. AB İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, 2021’de 14 bin 799 kişi Rum Yönetimi’ne siyasi sığınma başvurusu yaptı. Bu veri; başvuru sayısının mevcut nüfusa oranı açısından Güney’i diğer AB ülkelerinin önüne geçiriyor. Rum Yönetimi’nin ardından 4 bin 111 başvuruyla Avusturya ikinci, 2 bin 474 başvuruyla Slovenya’nın üçüncü sırada yer aldı. Güney Kıbrıs’a siyasi sığınmacı başvurusu yapanlarda ilk sırayı Suriyeliler alırken, ardından Kongo, Nijerya ve Pakistan vatandaşları geliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu