Covid-19’la evden çalışma dönemi başlarken, konutlarda çok amaçlı konsept oluştu
ÇOK AMAÇLI KULLANIM… Covid-19 salgınıyla birlikte evden çalışma sisteminin yaygınlaşması, çevrim içi alışverişin şehir merkezlerinde bulunma ihtiyacını azaltması gibi parametreler, yatay mimariye olan talebi de arttırarak, doğayla iç içe konut piyasasını hareketlendirirken, bunun bir adım sonrası çok amaçlı kullanıma imkân veren “multi evler” oldu. Tüm dünyada binlerce kişi alım gücüne bağlı olarak tek dokunuşla çalışma ortamı haline dönüştürülebilen konseptleri tercih etmeye başladı. Başka deyişle, doğayla iç içe yaşam tercihi hem ev hem ofis konseptini birleştiren projelere olan ilgiyi artırdı.
SABAH OFİS AKŞAM SALON… Koronavirüs salgınıyla birlikte tüm dünyada alışmaya çalışılan yenidünya düzeninde birçok şirketin uzaktan çalışma yöntemine veya ofislerini kapatarak farklı bir düzene geçmesi, standart evlerin ihtiyacı gerektiği gibi karşılayamadığını ortaya çıkardı. Bu nedenle Dünya çapında on binlerce konut projesi bir anda çok amaçlı kullanım olanağı sağlayan multi evlere dönüştü. Özellikle evden çalışanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için tasarlanan “multi evler” mutfağınızın resepsiyona, salonunuzun toplantı odasına, çocuk odasına, oyun odasına veya ikinci bir yatak odasına dönüşüyor.
BEYAZ YAKALILARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ… KKTC’de şirketler sıkıntılı bir süreç yaşamalarından dolayı bu alana henüz ilgi gösteremezken, Türkiye’de şimdiden yüzlerce ev inşa edildi. Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, “Multi evler, yani hem ev hem ofis konseptini birleştiren projeler özellikle beyaz yakalıların dikkatini çekmeyi başardı. Buna yönelik inşaat üreticileri, proje konseptlerinde değişiklikler yaparak sağlık kurulları oluşturdular ve insanların yeni dönemdeki önceliklerini anlamaya çalıştılar” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI EV KONSEPTİ… Bu kurulların araştırmalarında öne çıkan ‘sağlıklı ev’ konseptindeki öncelikleri sıralayan Aksoy, “Evlerin asansörü bulunmalı ama vatandaşın arzu ettiği takdirde yürüyerek çıkılabilir yükseklikte olmalı. Evler mümkünse bahçeli, değilse teraslı olmalı veya bir oda büyüklüğünde balkonu olmalı. Evler ormana yakın olmalı, doğal havayı içine alabilecek şekilde inşa edilmeli ve 2019 deprem yönetmeliğine göre planlanmalı.” değerlendirmesinde bulundu.