EkonomiKıbrısManşetToplum

Mutfaktaki yangın büyüdü!

İstatistik Kurumu Ocak 2024’te gıda enflasyonunu aylık %10.09 düzeyinde açıkladı

ARTUN ÇAĞA

İstatistik Kurumu Ocak 2024’te gıda enflasyonunu aylık %10.09 düzeyinde açıkladı.

 

1’İNCİ AYDAN %10’U GEÇTİ
KKTC İstatistik Kurumu, Ocak ayı gıda fiyatları artışını %10.09 olarak açıkladı. Bu veri, geçtiğimiz yılın son ayındaki 5.94’lük rakamı neredeyse ikiye katlarken, Aralık 2021’deki %18.10’luk artışrtan sonra en yüksek ikinci artış oranı oldu. “Gıda ve alkolsüz içeceklerin” fiyatlarında kesintisiz ve astronomik oranlarda artış, yaklaşık 40 aydır devam ediyor. Son 40 aylık periyotta sadece iki ay %1’in altında düşüşler kaydedilirken, 38 ayda yükseliş oldu. Resmi verilere göre 2024’ün ilk ayında gıda enflasyonundaki yıllık artış oranı %75.85 olurken, genel enflasyon %85.81 seviyesinde hesaplandı.

MUTFAKLAR ALEV ALEV
Vatandaşlar mutfaklarının alev alev yandığını söylerken, temel gıdalara erişimde sıkıntı yaşayan yurttaş sayısı her geçen gün artıyor. Marketlerde, bakkallarda, manavlarda, kasaplarda fiyatların artık aylık ya da haftalık değil günlük hatta saatlik değiştiğini büyük bir şaşkınlık içinde izlemeye devam eden yurttaşlar, artık birçok ürünü tane ve gramla satın alıyor. Son resmi verilere göre, temel gıdalardan Kuzu eti %150; dana eti %90; hellim %75; tavuk %70; ekmek %65; süt %60 ve su %57 oranında daha pahalıya satılıyor.

TÜM DÜNYADA DÜŞÜYOR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şeker fiyatlarındaki artışı fazlasıyla telafi eden tahıl ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle, dünya gıda emtia fiyatlarının referans noktasının Ocak ayında hafif de olsa düştüğünü açıkladı. FAO’dan yapılan açıklamada, küresel çapta ticareti yapılan bir dizi gıda ürününün uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksinin, Ocak ayında ortalama 118 puan ile Aralık ayına göre %1 ve geçen yılın aynı ayına göre ise %10.4 düşüş kaydettiği belirtildi. Türkiye’de gıda enflasyonu yıllık 69.72 oranında kaydedildi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu