Güney KıbrısKıbrısManşet

Büyük iddia: Kıbrıs Türk tarafı, Anastasiadis’in ‘Maraş’a karşılık Ercan’ teklifini reddetti

Geçtiğimiz hafta Rum basınına yansıyan ve Nikos Anastasiadis'in Şubat'ta yapılacağı düşünülen 5+1 konferansta masaya getirmeyi düşündüğü 'Maraş'a karşılık Ercan'ı BM gözetiminde uluslararası uçuşlara açma' teklifinin Kıbrıs Türk liderliğince reddedildiği iddia edildi

Kıbrıs Türk tarafının Maraş’ı BM yönetimine devretmek istememesinden dolayı reddettiği iddia edilirken, bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kıbrıs müzakereleri tarihinde üzerinde en çok konuşulan Güven Yaratıcı Önlemlerinden (GYÖ) olan teklife göre, Kıbrıs Türk tarafının Maraş kentini BM gözetiminde iade etmesine karşılık, Ercan’ın yine BM gözetiminde uluslararası uçuşlara açılması öngörülüyordu.

Teklif, Şubat ayında yapılması düşünülen 5+1 zirvesiyle ilgili çıkan haberlerden sonra Rum basınına yansımış ve bunun müzakere masasına getirileceği iddia edilmişti.

Öte yandan ortaya atılan bir başka iddiaya göre ise Kıbrıs Türk tarafının Maraş’ın statüsünün artık ‘kapalı’ değil ‘açık’ şeklinde değerlendirdiğini, bu yüzden de önem açısından doğal gaz konularıyla birlikte anıldığı ve gaza karşılık bir koz olarak düşünüldüğü ifade ediliyor.

Kaynak: KıbrısPostası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu