Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

“Müzakere için TC’nin de aynı yapıcı tutumu benimsemesi lazım”

Rum Lider Nikos Anastasiadis, müzakere sürecinin başlaması için Türkiye’nin, Güney Kıbrıs'ın denizdeki egemenlik haklarının ihlalinden kaçınması ve Rum tarafıyla aynı yapıcı tutumu benimsemesi gerektiğini belirtti.

Rum Lider Nikos Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı ve AB üyesi ülkelerin liderlerinin cuma günü bir araya geldikleri telekonferansta, Cenevre’de gelecek ay Kıbrıs sorunu konusunda yapılacak gayrı resmi konferansta AB’nin oynayacağı rolden ayrıntılı biçimde söz etti.

Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Koushos, Anastasiadis’in 25-26 Mart’ta Brüksel’de yer alacak olan Avrupa Konseyine zemin hazırlamak amacıyla Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in düzenlediği tele konferansa katıldığını bildirdi.

Telekonferansa, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Letonya Başbakanı Krišjānis Kariņš, Slovakya Başbakanı Igor Matovič ve Slovenya Başbakanı Janez Janša da katıldı.

Liderler telekonferansta görüşlerini ortaya koydular ve AB-Türkiye ilişkileri ışığında Doğu Akdeniz bölgesindeki durum, özellikle AB aşı stratejisi ve dijital yeşil geçiş olmak üzere, Avrupa’da salgınla hep beraber mücadele çabaları, Tek Pazar, Sanayi Politikası, Dijital Dönüşüm ve Ekonomi, AB-Rusya ilişkileri dâhil Avrupa Konseyi gündemindeki tüm konular üzerinde görüş alışverişinde bulundular.

Anastasiadis, Cenevre’de gelecek ay Kıbrıs sorunu konusunda yapılacak gayrı resmi konferansta AB’nin oynayacağı rolden ayrıntılı biçimde söz etti; müzakere sürecinin başlaması için Türkiye’nin de, Güney Kıbrıs’ın denizdeki egemenlik haklarının ihlalinden kaçınması, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarını ihlal demek olan Maraş bölgesindeki faaliyetlerine son vermesi ve Kıbrıs Rum tarafıyla aynı yapıcı tutumu benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Anastasiadis, AB ve Türkiye arasında olumlu bir gündem üzerinde gelecek haziranda Avrupa Konseyinde yapılacak bir görüşmenin, Türkiye’nin şu an Kıbrıs sorunu dahil AB-Türkiye ilişkilerinin çeşitli yönlerinde göstereceği tutuma bağlı olduğuna dikkat çekti.

Anastasiadis, Türkiye’nin ana konu olan Göç’le ilgili yükümlülüklerine tam olarak uyması gerektiğini belirtti; AB üyesi ön safhada bir devlet olarak Güney Kıbrıs’ın yoğun mülteci akışından dolayı yaşadığı orantısız yükün altını çizdi.

Güney Kıbrıs’ta sığınma isteyenlerin ve uluslararası koruma hakkı olanların oranının çok yüksek bir olduğunu, ülke nüfusunun yüzde 4’üne ulaştığını kaydeden Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı’na, Cenevre’de gelecek ay Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak yapılacak gayrı resmi konferansa, Kıbrıs Rum tarafının da talebi olan AB’nin katılımı için ısrarından dolayı teşekkür etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu