EkonomiGenelKıbrısManşet

Naimoğulları : Süt zammı üreticiye yansıtılmadı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, süte yapılan yüzde 17’lik ve yüzde 13’lük zammın ardından bir zammın daha kapıda olduğunu belirtti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, süte yapılan yüzde 17’lik ve yüzde 13’lük zammın ardından bir zammın daha kapıda olduğunu belirtti. Süt fiyatlarına yapılan zamların üreticiye yansımadığını, maliyetlerinin Türkiye’deki üreticiden daha yüksek olmasına rağmen, Çiğ süt fiyatlarının daha aşağıda olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, “Döviz yükseldikçe süt fiyatları da yükselecek çünkü hükümet artan fiyatlara göre bir önlem almıyor, hayvancılar üretim yapamaz noktaya geldi. Hepimiz batıyoruz” dedi.

 

HER ŞEY ZAMLANDI FABRİKALAR DA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR

Sütün hayvan üreticisinden çıkış fiyatı 4.50 TL market raflarında ise bir paket süt 11 TL. Aradaki farkın neden bu kadar yüksek olduğunu GIYNIK’a değerlendiren Naimoğulları, “Hem hayvancının hem sanayicinin hem fabrikaların döviz bazında girdi maliyetleri yükseldi.  Paket süt fiyatının maliyetlerinin düşürülmesinden yanayım yalnız koop sütün ciddi anlamda maliyet girdileri vardır. Hem çalışan sayısı çok maliyeti yüksek geçtiğimiz zaman yapılan yüzde 17’lik zamdan sonra koop süt yüzde 21 oranında süte artış yaptı.  Şimdi yapılan yüzde 13’lük zamdan sonra yüzde 20’ye yakın artış oluştu. Fabrikalar şunu söylüyor maliyetlerimizi etkileyen sadece süt zammı değil, çalışanın hayat pahalılığı, yapılan  diğer zamlar girdi maliyetini de hesaplıyor. Bunlar o artışı hellimimn kilosunu, süt paketine yansıtabiliyor fakat hayvancı bunu yansıtamıyor” dedi.

 

HAYVANCI AYAKTA KALACAK DURUMDA DEĞİL

Türkiye’de çiğ süt fiyatının 4.90 kuruş olduğunu ve yem fiyatının 170-180 Tl arasında seyrettiğini ifade eden Naimoğulları KKTC’de ise yem fiyatlarının 250 TL olduğunu ve çiğ süt fiyatının 4.50 kuruş yapıldığına dikkat çekerek, “Çiğ süt fiyatının tekrar değişmesi gerekir. Hayvancı ayakta kalacak durumda değil. Temel gıda maddesinin zamlanması kaçınılmaz ama bu konuda hükümet gerekli iradeyi ortaya koyamadı döviz krizini iyi yönetemedi artışla birlikte gelişen zamlardan dolayı fiyat istikrar fonundan bir düzenleme yapamadı bu süreç bu şekilde 15 günde bir devam edecek döviz durmayıp yem fiyatları yükseldiği sürece çiğ süte de paket süte de hellime de zam gelecek” diyerek 15 Aralık’tan itibaren yeni zamların kapıda olduğunu belirtti.

 

BATMAMAK İÇİN ÇIRPINIYORUZ AMA BATAĞIN İÇİNDEYİZ

Et fiyatlarının zamlanmadığına da dikkat çeken Naimoğulları, hayvan üreticilerinin artık hayvanlarına yem alacak durumu olmadığını bu nedenle çok ucuz fiyatlara kasaplara hayvanlarını satmaya başladıklarını şu şekilde ifade etti, “Süt zamlandı et zamlanmadı çünkü üretim azalıyor. Kimse bu maliyetlerle ayakta duramıyor.” Diğer yandan paket süt fiyatının 8.5 9 TL civarında olması gerektiğini kaydeden Naimoğulları, “Bazı fabrikalarda üretim maliyeti finans maliyeti yüksek çalışan sayısı çok fazla bunlarda paket üzerine yansıyor.  Cebinde para olmayan insanlar nasıl süt hellim alacak? Bu kriz halkıda bizi de isyan noktasına getirdi. Yolun sonuna geldik. Toplumun psikolojisi bozuldu. BU ülkeye uzman psikologlar getirsinler. Batmamak için çırpınıyoruz ama herkes batağın içine girdi. Hayvancı da sanayici de batakta” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu