KıbrısManşetSağlıkToplum

Nalbantoğlu ‘SOS’ veriyor

Ülke sağlığının ‘amiral gemisi’ su almaya ve batmaya başladı. Artık tamir etmek de Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sağlıklı hizmet vermesine yetmiyor

Ülke sağlığının ‘amiral gemisi’ su almaya ve batmaya başladı. Artık tamir etmek de Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sağlıklı hizmet vermesine yetmiyor.


GIYNIK ÖZEL

KONTROLSÜZ ARTAN NÜFUS EN BÜYÜK ETKEN
Ülkemizin sağlık alanındaki ‘amiral gemisi’ niteliğindeki Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi artık ülkede artan nüfusa yanıt veremeyecek duruma geldi. 1978 yılında yapımı tamamlanarak hizmete giren daha sonra yıllar içerisinde inşa edilen yeni bölümleriyle büyüyen Lefkoşa Devlet Hastanesi, yıllar içerisinde sel baskını ve yangın gibi felaketlere de maruz kaldı. Uzun yıllardır sadece Lefkoşa değil, Kuzey Kıbrıs’ın geneline hizmet veren Lefkoşa Devlet Hastanesi, kontrolsüz şekilde artan nüfus ve yılların yorgunluğu nedeniyle artık hizmet veremeyecek noktaya gelmiş durumda.

HASTALAR DA ŞİKAYETÇİ, PERSONEL DE DOKTORLAR DA
Ülkedeki en büyük ve en donanımlı tek hastane olması nedeniyle yıllardır en yoğun şekilde çalışan hastanenin ne donanımı ne de yeterli sayıda olmayan fakat özveriyle çalışan personeli bu yükün altından kalkamıyor. Mağusa, Girne ve Güzelyurt ilçelerinde tam donanımlı hastane olmaması nedeniyle, yükü artan Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin donanımları da sürekli arızalanıyor. Birçok cihaz yenilenmediği ya da zamanında bakımı ve tamiri yapılmadığı için arızalanırken, tamiri de ya çok geç ya da hiç yapılmıyor ve adeta bozulan bozulduğu yerde kalıyor.

HASTANENİN YETİŞEMEDİĞİ YERDE SEVKLER DEVREYE GİRİYOR
Poliklinik bölümü randevularının dahi bazı bölümlerde aylar sonrasına verildiği, MRI, fizik tedavi gibi bölümlerde minimum 6 ay sonrasına randevu verildiği Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde, ‘çok acil’ ameliyatlar dışındaki ameliyatlar için de hastalar aylarca beklemek zorunda kalıyor. Öte yandan her yıl, yurtiçi ve yurtdışındaki özel hastanelere sevkler için milyonlarca TL ödeniyor. Uzmanlar, yıllar içinde sevklere yapılan ödemeler ile tam donanımlı yeni bir hastane inşa edilebileceğini de vurguladı.

500 YATAKLI HASTANE PROJESİ LAFTA KALDI
2021 yılından beridir gündemde olan 500 yatak kapasiteli yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi için yer tespiti, proje çalışması gibi hazırlıklar yapılmasına rağmen, halen ihale sürecine girilmeyen ve temeli atılmayan hastanenin yapımına ne zaman başlanacağı ve ne zaman tamamlanarak hizmete gireceği ise tam bir muamma. Öte yandan Güzelyurt’ta yarım kalan hastane projesi ve Girne’deki yeni hastane binasının tamamlanması halinde, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yükünün hafifleyeceği öngörülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu