DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Nami ile Ertuğruloğlu Meclis’te gerildi!

Muhalefetin Kıbrıs sorunu konusunda eleştirilerine yanıt vermek üzere kürsüye gelen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Dışişleri eski Bakanlarından CTP Milletvekili Özdil Nami arasında ciddi bir gerginlik yaşandı

GIYNIK ÖZEL

Muhalefetin Kıbrıs sorunu konusunda eleştirilerine yanıt vermek üzere kürsüye gelen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Dışişleri eski Bakanlarından CTP Milletvekili Özdil Nami arasında ciddi bir gerginlik yaşandı.
Özdil Nami ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu arasında gerginlik yaşandı. Ertuğruloğlu’nun “Önce Kıbrıs Türk halkı bir bütün olarak kendi devletinin varlık ve egemenliğine sahip çıksın ki başkalarının bunları kabullenmesine ışık tutsun” sözleri üzerine sinirlenen Nami, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’na bahsettiğiniz politikaları hayata geçirmek için ne yapıyorsunuz diye sorarak Ertuğruloğlu’nu faturayı halka kesmekle suçladı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamalarının tamamı şu şekilde:

“KONFEDERASYON DA FEDERAL ÇÖZÜMDÜR”

“Federal çözüm sadece federasyon olarak yorumlanmamalı, Konfederasyon da federal bir çözümdür. Cumhurbaşkanı ile benim açıklamalarım arasında bir çelişki yoktur. Eğer bir ortaklık olacaksa iki egemen devlet temelinde Konfederasyon kurulabileceğini söyledim. Avrupa Birliği Konfederasyonun en iyi örneğidir. 800 bin nüfusluk Güney Kıbrıs ile 80 milyonluk Almanya aynı eşit haklara sahiptir. Tek bir seçeneğe mahkum kalmamalıyız.”

“BİZE EN BÜYÜK ZARARI VEREN BM’DİR”

“Kıbrıslı Rumlar dünyada sözde Kıbrıs Cumhuriyeti olarak muamele gördüğü sürece, biz de bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı yerine toplum olarak bir parçası olarak muamele gördüğümüz sürece, Kıbrıslı Rumlar devlet biz toplum muamelesi gördüğümüz sürece çözüm olmaz. Bize en büyük zararı veren Birleşmiş Milletlerdir. Şirin davranalım da bizi cezalandırmasınlar demek hayaldir. BM’nin hataları yüzünden AB tarafından uygulanan politikalar nedeniyle bir yere varamayız. Eğer yeni bir ortaklık olacaksa 60 ortaklığından daha sağlam temellere oturtulmalıdır.”

“EGEMEN EŞİTLİK ÖNEMLİ”

“Siyasi eşitlik temelinde değil eşit egemenlikte bir yapı istiyoruz çünkü Kıbrıslı Rumlar yine ortaklığı bozarsa egemen eşit bir devlet olarak yolumuza devam ederiz. Bir halkın kurduğu devletin varlığına sahip çıkmasından daha doğal bir şey olamaz.”

ÖZYİĞİT: SAYENİZDE ANASTASİADİS ZAFER KAZANMIŞ KOMUTAN EDASINDA OLACAK

Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamaları üzerine yerinden yanıt veren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve Dışişleri Bakanlığı bütçesi gündeme geldiğinde bu ülkenin sizin sayenizde neler kaybettiğini konuşacağız ve anlatacağız. Şu anda Anastasiadis kendi toplumu ve muhalefet tarafından topa tutulmuşken 5+1 görüşmeden nasıl zafer kazanmış muzaffer bir komutan edasıyla geri döneceğini hep birlikte göreceğiz” diyerek Ertuğruloğlu’nu eleştirdi.

ESKİ VE YENİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI GERİLDİ

Özdil Nami ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu arasında gerginlik yaşandı. Ertuğruloğlu’nun “Önce Kıbrıs Türk halkı bir bütün olarak kendi devletinin varlık ve egemenliğine sahip çıksın ki başkalarının bunları kabullenmesine ışık tutsun” sözleri üzerine sinirlenen Nami, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’na bahsettiğiniz politikaları hayata geçirmek için ne yapıyorsunuz diye sorarak Ertuğruloğlu’nu faturayı halka kesmekle suçladı. Gerginliğin tırmandığı anlarda CTP Milletvekili Doğuş Derya, Tahsin Ertuğruloğlu’nu demagoji yapmakla suçladı. Meclis’te tansiyon oldukça yükseldi.

Ertuğruloğlu, sorulara yanıt vermeden kürsüden ayrılırken, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden kürsüye geldi. Uzun bir süre Kıbrıs sorunu konusunda yaşanan tartışma devam etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu