DünyaManşetToplum

Napolyon’un şapkası 1,9 milyon Euro’ya satıldı

Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın 19. yüzyıldan kalma bir şapkası, Paris’teki müzayedede alıcı buldu

Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın 19. yüzyıldan kalma bir şapkası, Paris’teki müzayedede alıcı buldu.

Ridley Scott’ın yönetmenliğini yaptığı ve Joaquin Phoenix’in başrolü canlandırdığı Napolyon filmine de günler kalmasıyla, eski Fransa İmparatoru’nun ismi bu aralar sık sık hem internette hem sanat dünyasında sık sık konuşuluyor.

Yeri geliyor hakkında esprili videolar yapılıyor, yeri geliyor uzmanlar bu tarihi kişiliği analiz etmeye çalışıyor. Tüm bunlar yaşanırken, ona ait eşyalar da müzayedelerde alıcı bulmaya devam ediyor.

Napolyon Bonapart’ın iki boynuzlu siyah kunduz keçe şapkası tam 1,9 milyon Euro’ya satıldı. Değerinin ise 600 bin-800 bin Euro arası olduğu düşünülüyordu.

Şapkayı satın alan kişi henüz kimliğini açıklamadı.

Tarihçilere göre şapkaları, “Napolyon’un markasının bir parçasıydı ve şapkayı yana doğru takması savaşta tanınmasını sağlıyordu.”

Şapkada, Napolyon’un 1815 yılında Elba’daki sürgününden kısa bir süre sonra iktidara döndüğü Antibes’e giderken Akdeniz’i geçerken şapkasına taktığı bir kokart bulunuyor.

Bu tip 120 tane şapkası olduğu düşünülüyor. Ancak sadece 20 tanesinin kaldığı düşünülüyor ve bunların çoğu özel koleksiyonlarda.

Napolyon Bonapart şapkasını “en bataille” olarak bilinen ve omuzlara paralel bir şekilde takarken, subaylarının çoğu şapkalarını omuzlara dik olarak takıyordu.

Müzayedeci Jean Pierre Osenat şunları söyledi: “İnsanlar bu şapkayı her yerde tanıdı. Savaş meydanlarında gördüklerinde Napolyon’un orada olduğunu biliyorlardı. Özel hayatında da şapkayı ya kafasında ya da elinde taşır, bazen de yere fırlatırdı. Bu imparatorun imgesiydi, sembolüydü.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu