EkonomiKıbrısManşetToplum

Narenciye üreticisinin yüzü güldü

Narenciye üreticilerine yönelik destek ve teşvik paketi hazırlandı. Hem ihracat kalitesindeki hem de sıkmaya verilecek ürün için üreticiye destek verilecek

Narenciye üreticilerine yönelik destek ve teşvik paketi hazırlandı. Hem ihracat kalitesindeki hem de sıkmaya verilecek ürün için üreticiye destek verilecek.


“TON BAŞINA 2 BİN TL DESTEK, 20 BİN TL TEŞVİK”
Başbakan Ünal Üstel, narenciye üreticilerinin üretimden kopmaması ve üreticilere destek amacıyla destek ve teşvik paketi hazırladıklarını açıkladı. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Üstel geçmişte Tarım Bakanlığı bütçesinde yüzde 6,5’e kadar inen narenciye teşvikini bu yıl yüzde 20’lere çıkardıklarını kaydetti. Açıklamada, üreticiye, serbest piyasada paketleme kalitesinde değerlendirememiş ve sıkmaya verilecek paket kapsamında Greyfruit, Limon, Yafa, Washington, Valenciya, Mandora ve King için Cypfruvex’in açıklayacağı sıkma ürün fiyatlarına ek olarak ton başına 2 bin TL destek verileceği belirtildi. Konsantre ihracatı için ise ton başına 20 bin TL teşvik desteği verileceği kaydedildi.

“NARENCİEYE DESTEĞİNİ YÜZDE 20’LERE ÇIKARDIK”
Birinci sınıf paketleme ihracat kalitesindeki mandora ve valenciya ürünlerini serbest piyasada ya da Cypfruvex yoluyla ihracat edecek üreticilere de teşvik verileceği kaydedilen açıklamaya göre, teşvik 3. ülkelere ihraç edilecek ürün için ton başına 2 bin 500 TL, Türkiye Cumhuriyeti’ne ihraç edilecek ürün için ise ton başına 1700 TL olacak. İhraç edilecek 2. sınıf paketlenmiş ürünler ve bahçe çıkışlı kasa kontrollü olarak ihraç edilecek ürünler için de üreticilere ton başına 1500 TL teşvik verilecek. Tarımda ve hayvancılıkta planlamaların yapıldığını ifade eden Başbakan Üstel, “Narenciyede ise çeşitlendirme, kaliteyi arttırma adına çalışma başlattık.  2024 yılı içerisinde birer birer çalışmalarımızı tamamlayacağız. Geçmişte narenciye teşvikleri bütçe içerisinde yüzde 6,5 seviyelerine kadar indi.  Biz bu yıl narenciye desteğini tarım bütçesi içerisinde yüzde 20’lere çıkardık” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu