KıbrısManşetToplum

Narenciyede kriz aşıldı!

Narenciye üreticilerinin beklediği açıklama nihayet yapıldı

Narenciye üreticilerinin beklediği açıklama nihayet yapıldı.

 

ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI ESAS
Narenciye üreticileri haftalardır devam eden belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıyla rahat bir nefes aldı. Cypfruvex yönetim kurulu önceki gün bir basın toplantısı düzenleyerek Meysan sıkma tesislerinde değerlendirmeye alınacak ürünlerin fiyatlarını açıkladı. Yönetim kurulu başkanı Ratip Irıkoğlu toplantıda, Cypfruvex’in misyonunun üretimin devamlılığını sağlamak olduğuna vurgu yaparak, ürün fiyatlarını Aralık ayı ortasında açıklamak üzere hazırlık yaptıklarını ancak elde olmayan nedenlerle gecikme yaşadıklarını anlattı.

VALENSİYA 6 BİN TL
Yapılan açıklamaya göre, Cypfruvex’in Meysan sıkma tesislerinde değerlendirmeye alacağı greyfurt, limon, mandalin çeşitleri ile Valensiya ve yafa portakalı için ton başına belirlediği fiyatlar şöyle: Limon devlet katkısı ile birlikte (ton başına) 4 bin 500 TL; Greyfurt devlet katkısı ile 5 bin TL; Yafa portakal devlet katkısı ile 5 bin TL; Washington portakal devlet katkısı ile 5 bin TL; Mandalin çeşitleri devlet katkısı ile 5 bin 500 TL; Valencia portakal devlet katkısı ile 6 bin TL olarak alınacak.

REDİF: HAYIRLI OLSUN
Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif de basın toplantısında yaptığı konuşmada fiyatların yeni hasat sezonuna hayırlı olmasını dileyerek, Cypfruvexin sezonda oluşması muhtemel sorunlara karşı tüm önlemlerin aldığını ve sezona hazır olduğunu vurguladı. Redif, fiyatların üreticiyi korumak adına açıklandığını ve ürünleri dalında bırakmayacak bir organizasyonla çalıştıklarının altını çizerek, dış piyasa ve ihracatla ilgili de gerekli bağlantıların yapıldığını söyledi. Redif, Cypfruvex olarak çalışamayacak durumda olan paketleme tesislerine de desteğe hazır olduklarını kaydetti.

EYLEM ATEŞİ YAKILMIŞTI
1980 ve 1990’lı yıllarda ülkenin en önemli ihracat ürünü olan narenciye, geçmiş yıllarda hükümetlerin yanlış politikaları ve susuzluk nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Çok az sayıdaki narenciye üreticisi ayakta kalmak için çaba harcarken, dönem dönem eylemler de düzenliyorlar. Bunların sonuncusu Cypfruvex’in yeni fiyatları açıklamasından birkaç saat önce Doğancı’da yapıldı. Bir grup narenciye üreticisi, “eylem ateşi” yakarak, “Şiddetli eylem uyarısı” yapmıştı. Ancak, bu eylemin hemen ardından açıklanan fiyatlar sonrasında üreticilerin kararlarını yeniden gözden geçireceği bildirildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu