DünyaGenelManşet

NASA Ay’a asfalt yapmayı düşünüyor!

Bilim insanları Ay'da yaşayabilmemizi sağlamak için Ay toprağına lazer ışınları göndermeyi önerdi.

Bilim insanları Ay’da yaşayabilmemizi sağlamak için Ay toprağına lazer ışınları göndermeyi önerdi.

Yeni bir çalışma, Ay toprağını daha katı ve katmanlı bir maddeye dönüşecek şekilde eriterek, Ay’ın yüzeyine asfalt yollar ve iniş pistleri inşa edebileceğimizi gösteriyor.

NASA AY’DA DURAK GÖREVİ GÖRECEK KALICI ÜSLER İNŞA ETMEK İSTİYOR

NASA da dahil olmak üzere birçok uzay ajansı, Ay’da hem onu daha iyi araştırmayı sağlayacak hem de Mars’a ve Güneş Sistemi’nin başka yerlerine giden yolda bir durak görevi görecek yarı kalıcı üsler kurmayı planlıyor.

Fakat Ay’ın yüzeyi iniş yapmak ve yaşamak için zor bir yer. Toprağın tozu, iniş araçları tarafından savrulma eğiliminde ve düşük yerçekimi, hareketlendirilen tozun etrafta uçuşma ve ekipmanın içine girme potansiyeline sahip olduğu anlamına geliyor.

Bu nedenle gelecekteki Ay kolonileri, hem Ay’a hem de Ay çevresinde seyahat etmemizi sağlamak için sağlam yollar ve iniş pistleri gerektirebilir.

Fakat bunun maliyeti göz önüne alındığında, inşa için malzemeleri taşıyabilmemiz pek mümkün görünmüyor. Bu da bilim insanlarını halihazırda orada neyin mevcut olduğuna bakmaya yöneltiyor.

YENİ ÇALIŞMADA LAZER IŞINI DENENDİ

Yeni çalışmada bilim insanları, lazer kullanarak Ay toprağının daha sağlam bir şeye dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini inceledi. Ekip böylece Ay tozunun eritilerek katı bir maddeye dönüştürülebileceğini keşfederek bir miktar başarı elde etti.

Ortaya ne çıkacağını görmek için çeşitli boyutlarda ve tiplerde lazerler kullanıldı. En iyi olanı yaklaşık 250 milimetre boyutunda içi boş üçgen şekiller oluşturmak üzere 45 milimetre çapında bir lazer ışını kullanıyordu.

Araştırmacılar, parçaların birbirine kilitlenerek Ay’ın yüzeyine yerleştirilebilecek katı yüzeyler oluşturabileceğini ve daha sonra yol ve iniş pisti olarak kullanılabileceğini öne sürüyor.

GÜNEŞ IŞIĞINI AY’DA ASFALT YAPMAK İÇİN KULLANABİLİRLER

Aynı yöntemin Ay’da uygulanması yaklaşık 2,37 metre karelik bir merceğin Dünya’dan taşınmasını gerektiriyor.

Bu mercek de lazer yerine Güneş ışığını yoğunlaştırmak için kullanılabilir ve böylece malzemenin nispeten küçük ekipmanlarla oluşturulmasına olanak sağlar.

Plan, Scientific Reports’ta yayımlanan “Ay’da asfaltlama için büyük Ay regolit simülantı unsurlarının lazerle eritilerek üretilmesi” başlıklı yeni bir bilimsel dergi makalesinde yer alıyor.

NASA TARİH VERDİ: AY’DA EVLER İNŞA EDECEK!

NASA insanları Ay’a geri göndermekle yetinmiyor. Onlara orada yaşama fırsatı da vermek istiyor

New York Times’ın halihazırda devam eden çalışmalar hakkında birkaç NASA bilim insanıyla görüştüğü haberine göre, uzay ajansı 2040 yılına kadar Ay’da evler inşa etmeyi planlıyor.

NASA’nın teknoloji olgunlaştırma direktörü Niki Werkheiser Times’a verdiği demeçte, “Çok önemli bir andayız ve bazı açılardan bu bir rüya dizisi gibi geliyor. Diğer açılardan ise buraya gelmemiz kaçınılmazmış gibi geliyor.” dedi.

OLYMPUS PROJESİ OLARAK ADLANDIRILDI

Ay planının adı Olympus Projesi. İddialı bir hedef olsa da, Times’ın konuştuğu bilim insanları şu anda yolunda gittiğini söyledi

Austin merkezli ICON proje için NASA ile ortaklık kurdu. Bu şirket, kendi şehrinde evsizlere yardım etmek için 400’den fazla ev ve Meksika’nın kırsal kesimindeki yoksullar için kasırgaya dayanıklı evler inşa etmiş olup, dünyada betondan evler oluşturmak için 3D yazıcı kullanmaktadır.

Şirket 2020’den beri NASA ile çalışıyor ve 2022’de Ay ve Mars kaynaklarını yapı malzemesi olarak kullanan inşaat sistemleri kurmak için 57 milyon dolar aldı.

EVLER YAPILIRKEN AY’DAKİ MALZEMELERDEN YARARLANILACAK

Şirket, evleri ve diğer binaları oluşturacak beton benzeri maddeyi yaratmak için Ay’ın yüzeyindeki toz, kaya ve mineral parçalarını kullanmayı planlıyor.

Ay malzemelerinin kullanılmasının, yapıları gezegenin yüzeyinde dönen keskin, zehirli tozlara karşı daha az savunmasız hale getireceği düşünülüyor.

Ancak buradaki zorluk malzemeden ziyade fizikle ilgili. ICON’un yazıcısı önümüzdeki Şubat ayında NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde uzayın vakum koşulları ve radyasyon seviyeleriyle nasıl başa çıkacağını görmek için test edilecek.

Başarılı olsalar bile, orada bir iniş pisti inşa edilene kadar Ay’a gidemeyecekler.

NASA’NIN ÖNCELİKLE AŞMASI GEREKEN ENGELLERİ VAR

NASA, evlerin ötesinde, kapılardan fayanslara ve mobilyalara kadar diğer ev eşyaları üzerinde üniversiteler ve özel şirketlerle birlikte çalışıyor.

Atmosferi nasıl kullanmayı planladıkları (ya da kullanıp kullanmayacakları) konusunda henüz bir açıklama yok.

Artemis 3 görevi ise 2025 ya da 2026’da SpaceX’in Starship’inin yardımıyla Ay’ın güney kutbuna inecek ve insanları yüzeye geri gönderecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu