GenelKıbrısManşetSiyaset

Ne hükümet ne muhalefet

GIYNIK ÖZEL

Halk, KKTC’deki iktidar partilerini de muhalefet partilerini de sınıfta bıraktı

SINIFI GEÇEN YOK

KKTC’de geçtiğimiz Mart ayında yapılan bir araştırmada halkın siyasilere olan güvenin büyük oranda erozyona uğradığı görüldü. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yaptığı araştırmada halkın hem koalisyon hükümetini oluşturan iktidar partilerini hem de meclis içi/meclis dışı muhalefet partilerini başarısız gördüğü ortaya çıktı. Çalışmada katılımcılardan 6 siyasi partiye 11 başlık için 10 üzerinden puan vermeleri istendi. Ortalama sonuçlarda en yüksek puanı 10 üzerinden 2.79 puanla CTP aldı. UBP 2.67 ortalamayla ikinci olurken, koalisyon ortaklarından DP’ye 1.74; YDP’ye ise sadece 1.5 puan verildi. Meclis dışı muhalefetten TDP 1.70; HP ise 1.45 puan alabildi.

GÜVENDE DE SONUNCU

CMIRS’in çalışmasında siyasi partilerle ilgili olarak ortaya çıkan sonuç, araştırmanın “Kurumlara Güven” kısmında da kendini gösteriyor. Halkın değerlendirmesinde 5 üzerinden 1.87 puan alan siyasi partiler “En az güven duyulan” kurumlar listesinin başına yerleşti. Aynı kısımda, hükümet 2.17 puanla; Cumhurbaşkanlığı da 2.25 puanla sınıfta kaldı. “Kurumlardan memnuniyet” kısmında da Cumhurbaşkanlığının 2.15 ve hükümetin 2.06’lık düşük puanları da “siyasilere duyulan güvensizlikle” paralel sonuçları içerdi.

MEDYA ŞAŞIRTTI

CMIRS’in her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin nabzını tutan araştırmalarının sonuncusunda; toplumun en çok güven duyduğu üç kurum sırasıyla polis, yargı ve finansal kurumlar oldu. Güvensizlik tarafında medya ve sendikaların yer alması başka bir çarpıcı sonucu oluşturdu. Katılımcıların “memnun olduğu” kurumlarda da ilk üç sıra değişmezken, medya “sonunculuğa” geriledi. Bu sonuç; “Sermaye” kesiminin ve “iktidar” çevrelerinin ülke medyası üzerinde artan ağırlığının halk nezdinde çok fazla kabul görmediği anlamına da gelirken, “medyanın halkın gerçek sorunlarından uzaklaştığı” eleştirilerini de desteklediği görüldü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu