DünyaManşetSpor

Neom

Suudi Arabistan’ı spor organizasyonları için bir çekim merkezi haline getirmek isteyen Vukaat Prens Selman’ın çalışmalara iki yıl önce başladığı ortaya çıktı. Muhammed bin Selman’ın bahsi geçen spor şehri projesi için yaklaşık ‘400 milyar STG’ bütçe ayırmış

Suudi Arabistan’ı spor organizasyonları için bir çekim merkezi haline getirmek isteyen Vukaat Prens Selman’ın çalışmalara iki yıl önce başladığı ortaya çıktı. Muhammed bin Selman’ın bahsi geçen spor şehri projesi için yaklaşık ‘400 milyar STG’ bütçe ayırmış ne âlâ ki bu konuya yine döneceğiz.

Neymiş? Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman yeni bir spor şehri için kolları sıvamış. Geçmişte Andy Ruiz Jr. ile Anthony Joshua maçının tüm dünya tarafından gördüğü ilgiyi fırsata çevirmek isteyen Muhammed bin Selman, sözkonusu spor şehri projesi için dudak uçuklatacak bir bütçe ayırmıştı mâlum.

Suudi Hükümet, spor şehrinin yönetiminin ülkenin geri kalanından bağımsız olarak bir nevi özerk yapı olmasını hedefliyormuş. Bu özerklik paketinde, şehirde alkolün serbest olması ve kadınların daha özgürlükçü haklara sahip olması gibi maddeler yer alıyormuş.

Ne garip; NEOM ismi verilecek olan komplekste sporseverler, alkol kullanabilecek. Kadınlar ve işçiler de Suudi Arabistan’ın genelinin aksine burada daha geniş haklara sahip olacak. Suudi Hükümeti bu paketle birlikte uluslararası vitrince insan haklarına saygı gösterilmediği yönündeki algıyı da kırmak istiyor.

Muhammed bin Selman’ın amacı yalnızca ülkenin marka değerine yatırım yapmak değil. Turizm, reklam ve bahis gibi gelir kalemlerine oldukça güvenen Selman, ülkeye alternatif bir gelir kaynağı yaratmak istiyor.

İngiltere başta olmak üzere dünyanın her yerinden işinin en iyisi olan profesyoneller istihdam edilecekmiş. Özellikle Formula 1; kadın, işçi ve basın haklarının yetersizliği sebebiyle Suudi Arabistan’da yarış organize etmiyormuş. Formula 1 yayın haklarının sahibi Liberty Media son olarak Suudi yetkililerden ‘kadın haklarında eşitlik, işçilerin şartlarında iyileştirme ve basın özgürlüğünde ilerleme’ kaydedilmesini talep etmişti. Naçizane fikrimiz bu konularda hep geri ama nakit cinsinden hep ileri olacaklar.  Hayırlısı bakalım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu