KıbrısManşetSiyaset

Net olun ve doğru işler yapın

TL'nin yarattığı enflasyon Euro endeksli muhasebe sistemi ile aşılabilir mi?, Ya da Türkiye tarafından  TL kullanımı dolayısı ile oluşan enflasyonu farkını giderecek ne gibi yöntemler hayata geçirilebilir?

Ekonomik çöküşün en önemli nedenlerinden birisi pandemi süreci gösterilse de bununla birlikte  TL kullanımından mütevellit oluşan kayıpların da çok büyük rol oynadığını sanırım bilmeyen yok. Dolayısıyla burada doğru tespit yapmak büyük öneme haizdir.

Nedir bu doğrulardan biri?

Ülke olarak TL kullanımından ötürü yaşanan bir olumsuzluk söz konusudur. Buna mağduriyet de diyebiliriz.

Bunu milliyetçilik üzerinden ele almayı bıraktığınız ve ekonomik akıl üzerinden ilerleme kat etmeye başladığımız zaman başta ekonomi olmak üzere birçok alanda sorunlarımıza çözümler üretmeye başlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden  tamamen ayrı bir ülke mi?

Cevap evet.

O halde Türkiye Cumhuriyeti’nin kendine has ekonomik çizgisi, politik anlayışı, coğrafik yapısı ve bu yapıya uygun bir siyasi yönetim anlayışı vardır.

Bu doğru ya da yanlış Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin tasarrufunda olan bir konudur.

Dolayısı ile Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları, demokrasi anlayışı, dış ilişkilerde kullanılan argümanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden tamamen bağımsız ve ayrı da olsa etki alanı buraya kadar uzanmaktadır. . Nitekim bu politikaların bir sonucu olarak TL’nin değer kaybını ve enflasyon etkisini bizler Kuzey Kıbrıs’ta kat be kat fazla yaşamaktayız.

Bu bizler için bir sorun mu?

Evet kesinlikle sorun..

Zira bundan dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan insanlar sürekli fakirleşiyor, yaşam kalitesi düştükçe düşüyor. Dolayısıyla bunun önüne geçilmesi gerekiyor, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile istişare edilmesi gerekiyor.

Bu kapsamda elbette TL kullanımı gerekliliği var mı? Yok mu? Sorunsalına ciddi çalışmalar yapılarak cevap aranmalıdır. TL’nin yarattığı enflasyon Euro endeksli muhasebe sistemi ile aşılabilir mi?, Ya da Türkiye tarafından  TL kullanımı dolayısı ile oluşan enflasyonu farkını giderecek ne gibi yöntemler hayata geçirilebilir?

Malum ki TL ciddi bir değer kaybı yaşıyor.

Ve bu bizim dışımızda şekillenen politikalar etkisiyle oluyor.. Bizim payımıza ise fakirleşme düşüyor.

Bu fakirleşmenin nedenlerini araştırıp doğru çözümler üretmek yerine akıl almaz oranda zamlar yaparak zaten sıkıntılı olan alım gücünü daha da geriye itmenin tek manası yok oluştur. Alım gücünü sabit tutabilmenin yolları bulunmazken  ve Türkiye ile bu konuyu çok kapsamlı projelerle ele alıp istişarelerden kaçınılırken bizleri yok olmaya itiyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu