GenelKıbrısManşetSpor

Netflix’in futbol âşkına

Spor endüstrisi çalışan değerli dostumuz Tuğrul Akşar Hocamızın yaptığı habere göre “Premier League, Netflix’e benzer iş modeliyle yıllık kazancını sekiz kat artırarak 24 milyar Pound’a çıkartmak istiyor”muş. Premier League Yönetimi 2025’ten itibaren, futbol maçlarını kendilerinin yayınlayıp satacaklarını ifâde ettiler.

Spor endüstrisi çalışan değerli dostumuz Tuğrul Akşar Hocamızın yaptığı habere göre “Premier League, Netflix’e benzer iş modeliyle yıllık kazancını sekiz kat artırarak 24 milyar Pound’a çıkartmak istiyor”muş. Premier League Yönetimi 2025’ten itibaren, futbol maçlarını kendilerinin yayınlayıp satacaklarını ifâde ettiler.

Kazananlar Kulübü Premier League Yönetimi yayın hakları satışında dev yayıncıları aradan çıkartarak, Netflix iş modeli benzeri bir platform oluşturarak, Premier League maçlarını PremFlix ismiyle doğrudan futbol tüketicisine ulaştıracaklarını açıkladı. PremFlix sadece futbol maçlarını futbol tüketicisine ulaştırmakta kalmayacak, aynı zamanda çok ciddi bir içerik sağlayıcı da olacakmış. Bu gelişmenin ekonomik boyutu ise 25 Sterlin’e yakın bir parasal değer olacak. Premier League CEO’su Richard Masters, bu yeni oluşumla yıllık 24 ile 30 Milyar Sterlin arası bir gelire ulaşmayı hedeflediklerini ifâde etti.

Premier League Yönetimi önce İngiltere içinde bu modeli deneyerek, buradan alacağı sonuçlara göre, yeni platform PremFlix ile tüm dünyaya Premier lig maçlarını pazarlayacak. Büyük bir olasılıkla Premier lig 2025’ten itibaren bu platform aracılığıyla tüm dünyaya pazarlanmaya başlanacak. Premier League Yönetimi bu sayede daha fazla taraftar tüketiciye ve daha uygun fiyatlarla ulaşarak, daha fazla gelir elde etmeyi planlıyor.

Premier League CEO’su Richard Masters, “Fırsat doğduğunda hazır olacağız. Er ya da geç Premier League doğrudan tüketiciye ulaşacak ve bu satış faaliyeti geleneksel medya satışının bir karması olacak” dedi. Bununla beraber bazı olası sorunlarla da karşılaşılacağı tahmin ediliyor. Tamamen farklı bir model olan Netflix, dünyanın dört bir yanında 100 milyonun üzerinde insanın izleyebileceği bir teknoloji platformu yaratabiliyorsa, Premier League neden bunu yapamasın ki? Aksine, bunu hızlandırıp sadece yıllık 2,7 Milyar Sterlin’den daha fazla gelir getirecek bir model yaratabiliriz. Kendi iş planının dışında futbol ürününü önemsemeyen yayıncılara yılda milyarlarca dolar ve yüzlerce sterlin ödemek zorunda olan ve şimdi çoğu bağlantılarını kesip korsan yayınlara yönelmiş taraftara, daha ucuza ve daha fazla kişiye verebileceğimiz, kendimize ait bir bir modeli neden inşa etmeyelim ki?” demiş efsane.

Akşar Hoca; “Bugünkü geleneksel model ile Premier League’nin toplam yayın hakları satış bedeli yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere yıllık 3,06 Milyar Sterlin (yaklaşık 3,7 Milyar Euro), üç yılda ise toplamda 9.2 Milyar Sterlin’e (yaklaşık 11 Milyar Euro) ulaşmış durumda. Bugünkü ortamda Premier League izleyenler aylık olarak Sky’a 44 Sterlin, BT Sport’a 25 Sterlin, Amazon’a 7 Sterlin olmak üzere 76 Sterlin ödüyorlar. Yıllık toplamda ise bu tutar 912 Sterlin’e ulaşıyor. Premier League bu modele geçtiğinde, izleyicilerden aylık 10 Sterlin civarında bir ücret talep edecek. Bu hesaba göre Premier League mevcut kazancını sekize katlayarak, 24 Milyar Sterlin’e kadar çıkartabilecek” diye konuyu bağladı. Hayırlısı bakalım.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu