KıbrısManşet

NLP

Takımına biraz kuvvet, biraz sürat, biraz dayanıklılık, biraz esneklik, biraz koordinasyon, biraz teknik, biraz taktik ve de çokça da tutku ve de nakit dayadın mı zaten artık ‘kazanan tavır’ sergileyen takımın tesis etmişsin demektir

Yüksek lisans talebelerimizle NLP (Neuro Linguistic Programming/Yeniden programlanan tutku, düşünce ve davranışlar) takılıyoruz yine/yeni/yeniden. Her ders ki ders niteliğinde bir’kitaplık sözlerle harmanlamaya çalışıyoruz var olan bilgilerimizi. İşte, az önceki toplantıda ortaya çıkan ve de hemfikir olduğumuz konu da bugünkü yazımıza kapak oldu.

Problem cümlemiz; “Kuyu mu derin yoksa ip mi kısa?” şeklindeydi ve merkeze de spordaki teknik heyeti oturttuk. Şöyle ki; günümüz çağdaş teknik insanlık kriterleri artık teknik alan dışına sızmış durumda. Bir’defa kitapmış gibi “oyunu okumak” veya “oyundan anlamak” gevezeliği artık bitmiştir. Takımına biraz kuvvet, biraz sürat, biraz dayanıklılık, biraz esneklik, biraz koordinasyon, biraz teknik, biraz taktik ve de çokça da tutku ve de nakit dayadın mı zaten artık ‘kazanan tavır’ sergileyen takımın tesis etmişsin demektir.

Yeni nesil futbolcu bebeler ‘temel motorik özellikler’ gevezeliğini de zaten aşmış durumdalar. Delikanlılar artık fırtına gibi bireysel antrenmana dayanmış durumdalar. Ötesi mi? Ötesinde ise teknik adamın yemek yediği restoran, izlediği sinema filmi, gitttiği tiyatro oyunu, tatil yaptığı mekân, ekonomik ve siyasal gelişmelere bakış açısı ve de güttüğü kamu yararına faaliyetlere ilişkin pozisyonu sürekli olarak oyuncular tarafından dikizlenir ve de didiklenir.

E bizim teknik direktörün su yüzüne çıkmamış diğer yüzleri ve kirli çamaşırları ne durumda? E o da Google Hazretleri’nde yer alır bildik. İşte, bu yeni medya düzeninde yeni nesil sporcular da seyirciler de ilgili sportif branşa en az teknik insanlar kadar hâkimdir. E hâl böyle olunca da günümüz teknik insanların en önemli özelliği de mental yönden hâkimiyetleri söz konusu oluyor.

Mükemmellik bir yolculuktur ve bunun özünde NLP ve merkezinde de insan vardır. Bu süreçte aktifleşen NLP’nin kişiye ve kurumlara kazandırdırdığı faydaları özetle şöyledir;  Çevreyle etkin bir iletişim kurma becerisi kazandırır… Kişisel akıl farkındalığı yaratır… Öğrenme sürecini hızlandırır… Bireyin kendini çok iyi anlamasını ve anlatmasını sağlar… Bireye iç kaynaklarını kullanmayı öğretir… Bireyin kendisini test etmesini ve keşfetmesine imkân sağlar… Yeniden motiveyi sağlar… Özsorgulama alışkanlığı kazandırır… Bireyin özgüven ve özsaygısını geliştirir… Duygusal zekaya katkı sağlar… Kurumsal başarıyı artırır… Takım ruhunu geliştirir… Örgütsel motivasyonu artırır… Yeni hedeflerin ortaya konmasını sağlar… Liderlik süreçlerini geliştirir… Örgütsel paylaşımı artırır… Ve örgütsel başarının mutlak olmasını sağlar. Son söz mü? “NLP” dediğimiz şey yeni bir rol model olmak için bir sistem ve değişim sürecidir. Kolay gelsin.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu