GenelKıbrısManşetSpor

NOBULL CrossFit Games

Erkekerde gerçmişte Amerikan Mathew Fraser ve kadınarda yeni anne Avusturalyalı Tia-Clair Toomey son yılların açık ara şampiyonlarıydı

MÖ 776 Antik Olimpiyatların ünlü Latince deyişidir “Citius, Altius, Fortius”. Türkçe mealiyse “Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü” demektir günümüze kadar gelen bu Olimpiyat Sloganı. İşte bu deyiş, 2007’de kurgulamaya başlayan ve önce Reebok sonra Nobull tarafından sponse edilen, toplamda da yıllık 6 milyon Dolar para ödüllü CrossFit Oyunları için söylenmiş gibi. İcra edenlar bilir; CrossFit etkinliği spor ötesi bir hayat felsefesi dahilinde milyonlar bir bağımlılık olmuş.

“Değişim” dediğimiz şey çok sade anlamıyla “Yeni birşeyler yapmak için heyecan duymak” demek değil mi! Daha çok mutlu olmak adına, kendi korkularımızı ve alışkanlıklarımızı gözden geçirdiğimiz, korkmadan icatlar çıkardığımız, değişime kucak açtığımız yepyeni bir akışın habercisi olabilir mi? Kesinlikle evet. E napalım? İşte tam da burada CrossFit’i devreye sokabilirsiniz sayın seyirciler.

Antrenman rutinleri genellikle Afganistan’da ölen Amerikan askerlerinin isimlerinden oluşur; Örneğin 2005 yılında Afganistan’da ölen denizci teğmen Michael Murphy anısına “Murph” ismi verilen antrenman 1 millik koşu, üstüne 100 barfiks, 200 şınav, 300 squat ve tekrar 1 millik koşudan oluşur. Erkeklerde mutlaka bar, dumbell veya diğer materyaller kullanılır. Kadın isimleriyle çağrılan antrenmanları da var; Barbara, Chelsea, Dirty Diana veya Kelly.

2007’de biralar eşliğinde âlem ahkâm şeklinde devam eden bu etkinlik, artık profesyonel sporcuların yer aldığı ve milyonlarca inasanın izlediği bir spor branşı olmuş iyi ki.

CrossFit organizasyonunun kurucusu ve CEO’su olan Greg Glassman; “Uzman lider tarafından fit bir görünüm için özel olarak tasarlanmış bir program hazırlanır ve ilgilenenler bu programa katılır” demişti bir röportajında. CrossFit antrenman planı, WOD (workouts of the day) yani günün antrenmanı şeklinde tanımlanır ve her gün farklı sportif aktiviteleri içerecek şekilde düzenlenir. Antrenmanlar bireysel olarak yürütülebileceği gibi grup ya da takım halinde de uygulanabilir.

Erkekerde gerçmişte Amerikan Mathew Fraser ve kadınarda yeni anne Avusturalyalı Tia-Clair Toomey son yılların açık ara şampiyonlarıydı. E onları arkadan sıkı takip edip presleyen kimler var? Erkelerde Patrick Vellner, Lukas Hökberg ve Brent Fikowski. Kadınlardaysa Katrin Tanja Davidsdottir, Brooke Wells ve Sara Sigmundsdottir sürekli takipte. 2023 NOBULL CrossFit Games Madison, Wisconsin’nde Ağustos 1 – 6, 2023’te başlıyor. Hasretle bekliyoruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu