DünyaManşet

Ocak ayında konut fiyatları yüzde 11,2 artarak son 17 yılın en hızlı yıl başlangıcını yaptı

Uzmanlar bu yıl konut piyasasında hissedilir düzeyde yavaşlama olmasını bekliyor

NATIONWIDE’IN KONUT RAPORU… İngiltere’nin konut alanında en önemli kurumu olan ve 100’den fazla kurumun birleşmesiyle oluşan Nationwide Building Society’nin Konut Fiyat Endeksi Raporu yayımlandı. Rapora göre inşaat sektörü için parlak geçen 2021 yılının ardından 2022 Ocak ayında da konut fiyat artışı %11,2 gerçekleşirken bu rakam 2005’ten bu yana (son 17 yılın) en hızlı yıl başlangıcı oldu. Ancak, uzmanlar bu yıl konut piyasasında hissedilir düzeyde yavaşlama olacağı öngörüsünü sürdürüyor.

FİYATLAR 6 AYDIR ARTIYOR… Nationwide Baş Ekonomisti Robert Gardner, “Fiyatlar sezonluk etkiyi dikkate alınca aylık %0,8 büyüme gösterdi. Bu rakamlar 6 aydır art arda büyümeye işaret etti. Mortgage onay sayıları pandemi öncesinin hemen üstünde artmaya devam ediyor. 2021’de ev satışlarından alınan pul vergisinin bir süreliğine kaldırılmasıyla yaşanan yükselişle artan konut talepleri hala güçlü. 2021’de gerçekleşen toplam konut işlemleri %25 artış gösterdi” ifadelerini kullandı.

2022’DE PİYASA NASIL OLACAK? 2022 yılı için öngörülerini de paylaşan Gardner, “Görünüm belirsiz kalmaya devam etse de piyasa yavaşlama yaşaması olası. Pandemi başladığından beri konut fiyat büyümeleri gelir büyümelerini büyük oranda geride bırakarak konutların satın alınabilirliğini azalttı. İlk defa ev satın alan birinin yatırdığı %10’luk depozit yıllık toplam brüt kazancının %56’sına denk geliyor ki bu bir rekor. Benzer olarak mortgage oranları tüm zamanların en düşüğünde olmasına rağmen standart bir mortgage ödemesinin ele geçen net maaşa oranı uzun dönem ortalamalarının üstünde” dedi.

KONUT PİYASASI VE ENFLASYON… İngiltere’nin enflasyon ve faiz politikasına da değinen Gardner, “Yüksek enflasyon ve Omicronun ekonomiye etkilerinin sınırlı olacağı beklentisi para politikası yapıcılarının daha fazla faiz artırımına gidebileceği beklentisini yarattı. Gerçekleşmesi halinde bu durumun mortgage oranlarını da yükselterek konut satışını düşüreceği öngörülüyor. Satın alma gücünün düşmesi, ciddi şekilde artan yaşam pahalılığının ev ekonomisi üzerinde yarattığı baskı ile birlikte büyük ihtimalle konut piyasası hareketliliği ve konut fiyat büyümesi üzerinde düşürücü bir etkiye sahip olacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu