GenelKıbrısManşetToplum

Ocak’ta fiyatlar “14 sterlin” arttı

Birleşik Krallık’taki konut piyasası 2023’e, önceki yıllara kıyasla daha durgun bir başlangıç yaptı

Uzmanlar, yüksek mortgage faizleri ve hayat pahalılığının piyasadaki hareketliliği azalttığını söylüyor

Birleşik Krallık genelindeki ortalama ev fiyatı Ocak ayı itibarıyla 362 bin 452 sterlin düzeyinde

FAİZLER FENA VURUYOR…

Birleşik Krallık’taki konut piyasası 2023 yılına, önceki yıllara kıyasla daha durgun bir başlangıç yaptı. BBC’nin haberine göre, satıcıların ilkbahar sezonuna hazırlanması nedeniyle ülke genelindeki ev fiyatları normalde yılın başlarında artış gösteriyordu. Buna rağmen, yüksek mortgage faizleri ve hayat pahalılığının piyasadaki hareketliliği azalttığı görülüyor.

1 AYDA SADECE 14 STERLİN…

Emlak sitesi Rightmove tarafından yayınlanan veriler, ev fiyatlarının ocak ve şubat ayları arasında yalnızca 14 sterlinlik bir artış gösterdiğini ortaya koydu. Bunun, Rightmove tarafından kayıtların tutulmaya başlandığı 2001 yılından beri görülen en düşük artış seviyesi olduğu belirtiliyor. Son veriler, ülke genelindeki ortalama ev fiyatının şu anda 362 bin 452 sterlin olduğunu gösteriyor.

5 AY ÜST ÜSTE DÜŞÜŞ…

Yapı kooperatifi Nationwide’ın verilerine göre, Birleşik Krallık genelindeki ev fiyatları Ocak ayındaki çok hafif çıkışa kadar üst üste 5 ay düşüş göstermişti. Ev fiyatlarındaki yıllık artışın ise %1.1’e gerilediği görüldü. Aralık ayında bu oran %2.8’di. Rightmove tarafından yapılan açıklamalarda da birçok satıcının geleneklerin dışına çıkarak ilk fiyatlandırmalarda döneme özgü olmayan kesintiler yaptığı ifade ediliyor. Bunun yanında, alıcıların da doğru zamanda doğru evi bulmak için daha çok vakit ayırdığı ve acele etmediği belirtiliyor.

KİRACILAR GEÇİNEMİYOR…

Öte yandan, Birleşik Krallık genelindeki kiracıların, ev sahiplerine kıyasla hayat pahalılığı krizinden daha çok etkilendiği görüldü. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayınlanan veriler, kiracıların pahalılık nedeniyle finansal zorluk yaşama ihtimalinin, ev sahiplerine göre 4.4 kat fazla olduğunu gösteriyor. Verilerde, kiracıların yarısından fazlasının (%55), beklenmedik ama gerekli olan 850 sterlinlik bir harcamayı karşılayamayacağı ortaya çıktı. Bu oranın ev sahipleri içinse %12 olduğu görüldü.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu