GenelKıbrısManşet

Ocak’ta zam falan olmamış

İstatistik Kurumu, halkın zamlardan bunaldığı Ocak ayı enflasyonunu sadece %2.6 düzeyinde açıkladı

Tüm mal ve hizmetler yanında devlete ödenen harçlar dahi %80’i aşan oranda zamlandı ama enflasyon artmamış

Vatandaşlar, Kurumun yaptığı hesabın ne evdeki ne de çarşıdaki hesaba uymadığını söylüyor

Türkiye’de tahminleri aşarak %6.65’e çıkan aylık enflasyon, KKTC’den 2.5 kat daha yüksek

ÖZEL HABER

HERKES BOŞUNA ŞİKÂYET EDİYORMUŞ(!)…

Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu’nun hesaplarına göre geçtiğimiz Ocak ayında enflasyon sadece ve sadece %2.6 oranında artış gösterdi. Kurum, Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde bir önceki aya göre %2.62, bir önceki yılın aynı ayına göre %89.23 oranında değişim olduğunu iddia ediyor. Bu hesaba göre, Ocak ayında iğneden-ipliğe tüm mal ve hizmetlerdeki astronomik zamlar aslında yapılmadı ve halk “ucuzluk içinde yaşarken” boşu boşuna şikâyet ediyor. TÜFE’de ele alınan maddelerin 551’inin fiyatları artarken, sadece 61 maddenin fiyatı düştü. Ancak, nasıl bir hesapsa enflasyon artmadı.

 

TÜM NUMARA BROKOLİDE…

Devlete ödenen harçların dahi %80’i aşan oranda zamlandığı ayda, başta akaryakıt ürünleri olmak üzere; et, tavuk, yumurta, bakliyat, makarna, sebze ve meyvelerin büyük çoğunluğunun fiyatlarının uçtu. Ancak, “gıda ve alkolsüz içecekler ana grubundaki” enflasyonunun sadece %2.89 oranında gösterilmesi, vatandaşın şaşkınlığını daha da artırdı. Kurumun yaptığı hesaplara göre, gözle görülen tek ucuzluk %20.31’lik düşüşle brokolide saptandı. Ancak, hesap bu ya; brokoli ucuzlayınca hayat da ucuzladı! Diğer gıda ürünlerine gelen zamlar brokoli sayesinde sıfırlandı.

TÜRKİYE’DEN ÇOK DAHA UCUZMUŞUZ…

İstatistik Kurumu’nun enflasyon açıklaması öncesinde Türkiye İstatistik Kurumu Ocak verilerini duyurdu. TÜİK’e göre enflasyon tahminleri aşarak aylık bazda %6.65 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam KKTC’deki aylık enflasyon rakamından 2.5 kat daha fazla. Türkiye’de bu rakama rağmen TÜİK’in rakamları tahrif ettiği iddia edilirken, İstatistik Kurumu’nun rakamları nasıl hesapladığı iyice merak konusu oldu.

 

OCAK’TA ANA HARCAMA GRUPLARI

Çeşitli Mal ve Hizmetler: %12.19

Mobilya/Ev Aletleri/Ev Bak. Hiz.: %9.76

Sağlık Hizmetleri: %6.55

Alkollü İçecekler ve Tütün: %5.51

Gıda ve Alkolsüz İçecekler: %2.89

Ulaştırma hizmetleri: %2.33

Haberleşme hizmetleri: %1.97

Eğlence ve Kültür hizmetleri: %1.57

Giyim ve Ayakkabı: %1.32

Konut/Su/Elektrik/Gaz/Yakıtlar: %0.56

Eğitim hizmetleri: %0.45

Lokanta ve Oteller: %-3.43

Diğer Haberler

Başa dön tuşu