ManşetSağlıkYaşam

Öfke kontrolü bozukluğu

Bilimsel açıklamalara göre öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve evrensel bir duygusal tepkidir. Öfke, kişiler arası ilişkilerde sorunlara, boşanmaya, çalışma yaşamında üretkenliğin, işlevselliğin bozulmasına, fiziksel ve ruhsal sağlıkta önemli sorunlara neden olabilmektedir

Hepimiz günlük yaşam içerisinde özellikle geçirdiğimiz bu zor süreçte  birçok durum ve olaylar ile karşı karşıya kalıyoruz.

Bu yaşanılan olaylar karşısında duygusal ve davranışsal tepkilerimiz olabiliyor. Genellikle olumsuz bir anlam çağrıştırma ile birlikte aslında öfke de bahsettiğimiz bu duygular ve duygusal tepkilerden birini oluşturuyor. Öncelikle öfke kelimesi hakkında  biraz konuşalım sevgili okurlarım. Öfke nedir ?

Bilimsel açıklamalara göre öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve evrensel bir duygusal tepkidir. Öfke, kişiler arası ilişkilerde sorunlara, boşanmaya, çalışma yaşamında üretkenliğin, işlevselliğin bozulmasına, fiziksel ve ruhsal sağlıkta önemli sorunlara neden olabilmektedir.

Öfke, genellikle hoşnut olmadığımız durumlara veya günlük hayat içerisinde karşımıza çıkan engellere karşı yöneltilen içgüdüsel bir duygu durumuna karşılık gelmektedir. Bu yönüyle aslında hayatta kalmamızı sağlayan bir işlevi de bulunmaktadır. Nasıl yaşamı sürdürmek için bir parça korku ve kaygı gerekiyorsa, bir parça öfke de oldukça önemlidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde öfkeyi yalnızca olumsuz bir duygu olarak kabul etmemiz tam anlamıyla doğru olmayacaktır.

Öfkeyi olumlu ya da olumsuz bir duygu haline getiren, bu duygunun kontrol edilebilirliği ve nasıl dışa vurulduğu ile ilgilidir. Fakat günümüzde birçok birey öfkesini çok yoğun bir biçimde yaşamaya başladığı ve bir başkası için tehdit oluşturmaya başladığından dolayı  ortada bir sıkıntı söz konusu oluşturmaktadır.

Tam bu noktada öfke sağlıklı işlevini kaybeder ve ortaya öfke kontrol bozukluğunu çıkmasına neden olur. Sonuç olarak öfkeyi kabul edilebilir düzeyde göstermek çok insanı bir durumdur. Fakat öfke karşılaşılan durumla orantılı değilse ve karşıdaki kişiyle olan iletişimi bozuyorsa bu durumda normal bir öfkeden söz edilemez. Buna öfke kontrol bozukluğu denir. Öfke kontrol bozukluğundan söz ettiğimizde bu duruma etki eden tek bir faktör yoktur. Öfkenizi yönetmekte güçlük yaşamanız ve bu durumun giderek klinik anlamda bir rahatsızlığa dönüşmesinde, birbirine kenetlenen birçok özellik, olay veya durum etkili olabilmektedir.

Bunlardan biraz bahsedersek çocukluk dönemi yaşantılar ve travmalar, dışlanmışlık duygusu, beyin kaynaklı faktörler, ruhsal sağlık problemi gibi benzeri problemler sebep olabilmektedir. Peki tedavisi var mı? Elbette  var. Öfke problemi yaşayan bireylerin muhakkak bir uzmandan yardım alması gereklidir. Öfke kontrolü tedavisinde amaç bireyin öfkesini yatıştırabilmeyi sağlamaktır. Bunun olabilmesi için öncelikle öfkenin neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Eğer öfkemiz hafif seviyede ise ilk etapta  nefes alıp vererek rahatlamayı sağlamaktır. Nefes alıp verildiği esnada sizi mutlu eden şeyleri düşünmek öfkenin yatışmasını sağlayacaktır.

Veya şehir ve iş değişikliği ya da uzun bir tatil öfkenin kısa vadede dindirilmesine neden olabilir. Fakat öfke seviyesi yüksek durumlarda ise öfke duygusunu ortaya çıkaran düşünceleri kontrol altına almak ve davranışlarda değişiklik yapmaktır. Çoğunlukla profesyonel desteği, psikoterapiyi hatta bazen ilaç desteğini gerektirebilir. Bu nedenle uzun süredir öfke sorunları yaşayan bir birey için bir uzmandan yardım almak oldukça etkili olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu