EğitimManşetToplumTürkiye

Öğrenciler barınma kriziyle boğuşuyor

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin yıllardır devam eden barınma sorunu, bu yıl daha da büyüdü.

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin yıllardır devam eden barınma sorunu, bu yıl daha da büyüdü.

EKONOMİK KRİZ DE EKLENDİ
Türkiye’de üniversite tercihlerinin başlamasıyla öğrenciler de aileleri de “kara kara düşünmeye” başladı. TC Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) bağlı yurtların kapasite yetersizliği nedeniyle yaşanan barınma sorununa bu yıl ekonomik kriz de eklendi. Özellikle büyükşehirlerdeki özel yurt fiyatları ile ev kiraları, öğrencilerin üniversite tercihlerini etkiler boyuta ulaştı. Cumhuriyet’te yer alan araştırmaya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de son durum şöyle:

30 BİN LİRAYA KİRALIK EV!
İstanbul’da en çok tercih edilen başarılı üniversitelerin olduğu semtlerden Fatih, Kadıköy ve Beşiktaş’taki özel yurtlarda, tek kişilik odalar yıllık 160 bin lira bandına ulaştı. 5 ya da 6 kişilik odalar için dahi istenen ücret, 100 bin liraya çıkmış durumda. Üniversite bölgelerinden olan Beşiktaş’ta 2+1 daireler 30 bin liradan başlarken, Kadıköy’de 20 bin lira ve Fatih’te 15 bin lirayı geçti.

ARTIK ÖĞRENCİ SEMTİ DEĞİL
Ankara’nın Çankaya ilçesinde “öğrenci semti” olarak geçen Cebeci, 100. Yıl ve Beytepe’de ise en düşük ev kirası da 15 bin lirayı bulmuş durumda. İzmir’de ise Bornova ve Konak ilçelerinde kiralar 15 bin lira ve üzerinde seyrediyor. Bölgedeki yurtlarda tek kişilik oda fiyatı ise 140 bin lira bandında. 4 kişilik odalar için de ortalama 80 bin lira ücret isteniyor.

6,9 MİLYONA, 850 BİNLİK KAPASİTE
KYGM’ye bağlı devlet yurtlarının kapasitesi sadece 850 bin olarak açıklanırken, geçen dönem üniversite okuyan 6 milyon 950 bin öğrenci bulunuyordu. Bu sene ise sınava 2 milyon 995 bin 638 öğrenci daha girdi. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, fiyatları geçen yıla göre iki kat artan özel yurtlara fahiş ücretler ödemek durumunda kalacak. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay’a göre Türkiye’de 3.5 milyona yakın öğrenci barınma sorunu çekiyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu