EkonomiGenelKıbrısManşet

Oğuz: Kuraklık nedeniyle arpayı değil, otu konuşuyoruz

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvanlarını yedirmek için ot bulamadığını kaydetti; ithal ürün getirmek için çalışmalar yaptıklarını ve iyi niyetle çalıştıklarını ifade etti. Oğuz ayrıca Hal Yasası ile ürünün yolculuğunun görüleceğini ve her şeyin denetimden geçeceğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, bir programa konuk oldu.

“HAL YASASI BU AY İÇERİSİNDE BİTECEK”

Gıda ürünlerinde tavsiye fiyatı verilmesiyle üretimi destekleme ve ürünlerin markete giriş fiyatını üreticinin bilmesini sağladıklarını söyleyen Oğuz, Hal Yasası’nın da bu ay içerisinde biteceğini söyledi. Kar Marjı Yasası ile ilgili de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın gerekli çalışmayı yaptığının altını çizen Oğuz, Başbakan Ünal Üstel’in gerekli talimatı verdiğini söyledi.

“FIRSATÇILIK PİYASADAKİ DENGE UNSURUNU BOZUYOR”

Halkın adaletli bir satış sistemi talep ettiğini dile getiren Oğuz, fırsatçılığın piyasadaki denge unsurunu bozduğunu söyledi. Kasaplardaki 230 TL olan kıymanın marketlerde 300-320 TL olduğuna işaret eden Oğuz, “Satış yerine göre fiyat farklılığı var. Kar Marjı Yasası, fiyat ve piyasa denetimi açısından önemli bir olay.” dedi.

Bakanlığına ait dairelerin Ticaret Dairesi ile iş birliği içinde çalıştıklarını anlatan Oğuz, piyasayı denetleme açısından Kar Marjı yasası önemli olduğunu kaydetti. Hal Yasası’nın biteceğine vurgu yapan Oğuz, ilgili birlik ve dairelerin görüşlerini aldıklarını ve yasada son aşamaya gelindiğini ifade etti.

“HER ŞEY DENETİMDEN GEÇECEK”

Oğuz, “Tarladan sofraya giden ürünün hem fiyat güvenliği, kontrolü hem de gıda güvenliği… Ürünün yolculuğu görülecek… Her şey denetimden geçecek.” dedi. Oğuz, “Üretim şartları ve girdi maliyetlerini aşağıya çekmekle ilgili devlet desteği yapıyoruz. Süte 1.8 TL destek veriyoruz. Hayvancımız yaşasın diye küçükbaş 1.25 TL büyükbaşa 25 kuruş arpa desteği veriyoruz, destek veriyoruz” dedi.

“KURAKLIK NEDENİYLE ARPAYI DEĞİL, OTU KONUŞUYORUZ”

Sektörler arasında kavga değil, destek olması gerektiğinin altını çizen Oğuz, Koronavirüsten bu yana sektörlerde huzur olmadığını kaydetti. Kuraklık nedeniyle dün arpayı konuşurken bugün otu konuştuklarını dile getiren Oğuz, hayvancılığı sadece et ve süt olarak değil, emek olarak düşünülmesi gerektiğini anlattı.

2020 tarihinde ellerindeki arpa bolluğu nedeniyle arpayı Türkiye’ye sattıklarını hatırlatan Oğuz; ancak 2 yıldan bu yana arpa ithal ettiklerini söyledi. Oğuz, “İklim şartları uygun gittiğinde, yetecek arpayı üretebiliyoruz. Geçen yıl 700-800 milyon TL paramızı yurt dışına yolladık ve topraklarda olmayan ürünü bu ülkeye getirdik” dedi. Kuraklık nedeniyle Tarım ve Doğal Kaynaklar bütçesinden memnun olmadığının altını çizen Oğuz, hükümetin elindeki imkanlara bir bütçe yaptığını, Başbakan Ünal Üstel’in üretim konusunda duyarlı olduğunu ve üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİ HAYVANLARINI YEDİRTMEK İÇİN OT BULAMIYOR”

Küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvanlarını yedirmek için ot bulamadığına işaret eden Oğuz, ithal ürün getirmek için çalışmalar yaptıklarını ve iyi niyetle çalıştıklarını kaydetti. Oğuz, üretimin devam etmek zorunda olduğunu söyledi.

Kuraklığın sadece tarımsal faaliyetleri değil, yeraltı su kaynaklarını da etkilediğinin altını çizen Oğuz, ormanların kendi gelişimi ve yeni fidanların adaptasyonuyla ilgili de sorunlar olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu