EkonomiGenelKıbrısManşet

Okka yasaklanınca et ucuzlayacak mı?

KKTC’de dünden itibaren hayvan satışlarında “okka” kullanımıyla ilgili denetimlere başlanacağı açıklandı

ET NASIL UCUZLAYACAK?

Ülkede et fiyatlarının astronomik düzeydeki artışları sonrasında başlayan tartışmalar sürerken, hükümet “kasaplık hayvanların okka ile satılmasına müsaade edilmeyeceğini” duyurdu. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Hayvancılık Dairesi ve Ticaret Dairesi ekiplerinin, dünden itibaren hayvan satışlarında “okka” kullanımı ile ilgili denetimler yapmaya başladığı bildirildi. Hükümetin “eti ucuzlatacağız” açıklamalarından sonra gelen bu adımın, et fiyatlarında nasıl ucuzluk sağlayacağı vatandaş tarafından merakla bekleniyor. Yapılan açıklamada, kasap ve hayvancıların okkayla hayvan ve et satmasına engel olmak yanında, okka bulunduran (ağırlık birimini gösteren demir külçe) kişilere de yasal cezai işlem uygulanacağı kaydedildi.

“OKKA KULLANMAK YASAKTIR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde yıllardan beri hayvancılar ve kasaplar tarafından kullanılan ayrıca şikâyet konusu olan hayvan alım satımındaki okka ölçü biriminin kullanılması yasaktır ve yasal cezası bulunmaktadır. Bu konuda Metroloji Yasası kapsamında bugünden (5 Aralık Pazartesi tarihinden) itibaren Ticaret Dairesi ve Hayvancılık Dairesi tarafından kilo kullanımı denetlenecek, okka kullanan ve bulunduran kasap veya hayvancılara yasa kapsamında gerekli cezalar uygulanacaktır.”

ÜSTEL ET UCUZLADI DEMİŞTİ AMA

Bu arada, Başbakan Ünal Üstel Pazar günü yazılı açıklama yaparak girişimler sonucunda et fiyatlarında indirime gidildiğini söyledi. Üstel açıklamasında hayvan üreticileri ve kasaplarla yapılan değerlendirmeler sonrasında et fiyatlarında bir miktar indirim yapıldığını belirterek, “Bu konudaki girişimler devam edecek. Bir yandan üreticilerimize daha çok üretmeleri konusunda desteklerimiz sürerken, diğer yandan et fiyatları istenen düzeyde olmazsa et ithali opsiyonunu yeniden gündeme alabiliriz” dedi. Ancak, piyasada dün yaptığımız araştırmada, kayda değer bir ucuzlamanın olmadığı görüldü.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu