DünyaEkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Oktay: “Kıbrıs’ta oylanan şuydu; federasyonun çözüm olmadığını gördük”

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk’te Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kıbrıs halkı kendi iradesiyle seçimini yaptı. Kıbrıs’ta biz 1571’den sonra 300 yıl hükümranlık sürmüş bir milletin torunlarıyız” dedi.

Oktay, “KKTC, Türkiye’nin tanıdığı bir devlettir. Orada kadim bir kardeşlik vardır. Sadece seçimler bakımından değil, daha derinden baktığımızda resim netleşir. Kıbrıs’ta biz 1571’den sonra 300 yıl hükümranlık sürmüş bir milletin torunlarıyız” şeklinde konuştu.

“KIBRIS’TA OYLANAN ŞUYDU: FEDERASYONUN ÇÖZÜM OLMADIĞINI GÖRDÜK”

“1974 Barış Harekatı sonrasında hala birlikte olabiliriz amacıyla öncelikle devleti kurmadık ve çözüm bulunabilir düşüncesiyle Maraş kapalı tutuldu” sözlerine yer veren oktay şöyle devam etti:

“Annan planına evet dendi ve yıllarca Kıbrıs Türkü’nün adadaki haklarını kabul etmek istemeyen, “tamamen ben olayım” diyen bir Rum kesimi. Şimdi aslında Kıbrıs’ta oylanan şuydu: Federasyonun çözüm olmadığını gördük ve bu çözümsüzlükle gitmek istemiyoruz.”

“FEDERASYON OLAYIYLA İKİNCİ BİR ELLİ YILI KAYBEDEMEYİZ”

“Federasyon olayıyla ikinci bir elli yılı kaybedemeyiz, biz artık egemenlik temeline dayalı iki devlet konuşabiliriz. Çoğunluk, federasyon fikrine hayır dedi” diyen Oktay, “Türkiye karışıyor diyenler şunu görmeli. Türkiye her yıl Kıbrıs’la bir protokol yapar. Bir bütçe ayırır Türkiye ve kendi meclisinden de geçer. O bütçenin içerisinde Kıbrıs’la alakalı da oturulup sağlık, ulaşım vb. yardımlar konuşulur.” Sözlerine yer verdi.

Oktay sözlerine şöyle devam etti:

“Karışmanın nereden geldiğini söyleyeyim. KKTC’yi uzaktan yakından tanımayan AB’ye baktığınızda seçim dönemine baktığınızda Kuzey Kıbrıs’a yardım çıkarıyor.

Pompeo’yu gördünüz, Kıbrıs’a öncesinde gelmedi, seçim zamanı geldi. AB’nin para yardımı da seçim zamanı oldu.

Fransa’nın temsilcisi Kıbrıs’ta ve Akıncı’yı ziyaret ediyor. Eğer ki birisi seçime karışıyor diye bir feveran olacaksa bunlara bakmak gerekiyor; AB’ye, BM’ye…

Covid salgınıyla ilgili biz gece gündüz oradaydık. Türkiye’nin tüm imkanlarını açtık. Bizim ilimize nasıl gidiyorsa, aynı uçaklarımız oraya da gidiyor. Yetersiz olduğunda orada da hastane yaptık.”

DOĞU AKDENİZ’DE DURUM NE? GEMİ NEREDE?

“İllaki lokasyona takılmamak lazım Doğu Akdeniz’de. Biz diyoruz ki bizim bir kıta sahanlığımız var. Kendi bulunduğumuz alanda araştırmamızı yaparız diyoruz. Yaptığımız şey kendi kıta sahanlığımızda, hiç kimseden herhangi biri izin almaya ihtiyaç hissetmediğimiz bir yerdeki çalışmalara dışarıdan bir müdahaleden bahsediyoruz.

İstediğimiz yerde araştırma tabii ki yaparız, yapıyoruz da. Bizim tanıdığımız KKTC’den aldığımız ruhsatlar çerçevesinde KKTC de hem sismik hem sondaj araştırmalarına devam edecektir.

Ana karanın kıta sahanlığı vardır. Adacıkların kıta sahanlığı söz konusu olamaz.

Değil Yunanistan, kim olursa olsun, Türkiye ne bir karış toprağını, ne de denizindeki bir damla suyunu, hele hele gelecek nesillerin hakkını hiç kimseye vermez. Bedeli ne olursa olsun. Bu kadar net söylüyoruz. Kendi toprağımızda, kendi mavi vatanımızda çalışmalarımızı yapıyoruz. Nasıl ki biz kimseye karışmıyorsak, kimse de bize karışmasın.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu