GenelKıbrısManşet

Okullar depreme dayanıklı mı?

İMO okulların depreme dayanıklılığını tespit çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim Bakanlığı çalışmanın sonucunu bekliyor

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 Türkiye’deki 6 Şubat depremi sonrasında KKTC’deki okulların depreme dayanıklılığının tespiti çalışmaları sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, son durumu görüşmek üzere İnşaat Mühendisleri Odası’nı (İMO) ziyaret etti. Görüşmede, sözleşmenin imzalanması ardından başlatılan çalışmalarda gelinen aşama ele alındı. İMO yetkilileri, okullarda depreme dayanıklılık çalışmalarının son hızla devam ettiğini, en kısa sürede sonuçları Bakanlıkla paylaşacaklarını bildirdi. Bakan Çavuşoğlu ise, zaman baskısına dikkat çekerek, yeni eğitim-öğretim yılına hazır girmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

162 OKUL İÇİN EKİPLER SAHADA

 İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, mevcut 162 okulda proje çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin şu anda aktif olarak sahada olduğunu kaydederek, öncelikli olarak belirlenen, toplam okulların %30’unun laboratuvar sonuçlarının tamamlandığını ve %70’inin ise laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini söyledi; bunun yanında okullarda güçlendirme senaryolarının çalışıldığına dikkat çekti. Okulların 5-6 yapıdan oluştuğunu, aslında 700-800 binada çalışma yapıldığına dikkat çeken Yağcıoğlu, binaları tekrar modelleyip deprem karşısındaki davranışının incelendiğini de aktardı.

OKULLAR ŞANTİYEYE DÖNEBİLİR

 Gelinen durumun siyasetle alakası olmadığını, ülkenin 50 yıllık geçmişle yüzleşme vaktinin geldiğini söyleyen Yağcıoğlu, hükümet önderliğinde çözümler arandığını ve gerekenin maksimum seviyede yapılmaya çalışıldığını belirtti. Analiz sonucunda sadece küçük müdahaleler ve dıştan destek verilerek güçlendirilebilecek okulların tespit edileceğine dikkat çeken Yağcıoğlu, bu okulların kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Bunun yanında, yıkımı ve dönüşümü gereken okulların da ortaya çıkacağını vurgulayan Yağcıoğlu, bu okulların şantiyeye dönebileceği konusunda uyardı.

“MÜHENDİSLERİMİZ NE DERSE”

  Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ise 6 Şubat’taki depremlerin ardından inşaat mühendislerinin ülkedeki tedirginliği bir nebze azaltmak adına yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve tüm binalarda gözlem ve risk sıralaması yaptıklarını hatırlattı. “Ülkemiz binalarının tüm fotoğraflarının çekilmesi, incelenmesi ve projelendirilmesi, mühendislerimiz ne derse o doğrultuda yürüme noktasında bir kararlığımız var” diyen Çavuşoğlu, ilk günden itibaren mühendislerle yakın çalışma yürüttüklerini vurguladı. Çavuşoğlu, Namık Kemal, Dr. Fazıl Küçük ve Cumhuriyet Liseleri konusunda da bilgi vererek, çıkan söylentilerin asılsız olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu