GenelKıbrısManşet

‘Olası afete hazırlık’ rakamları belli oldu

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem sonrası, KKTC’de Meclis afet komitesin çalıştığı ‘olası afete hazırlık’ rakamları belli oldu.

Hükümetin madde madde yapılması gerekenleri planladığı çalışma doğrultusunda maaşlardan yapılacak deprem kesintisi gündeme gelse de bu kararın kısa sürede iptal edilmesi ile birlikte 14 maddeden oluşan ve toplamda 1 milyar 38 milyon TL’lik harcama kalemleri tablosu Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (ad-hoc) Komite’nin masasına gitti.

Kıbrıs Postası’nın ulaştığı listede, maaş kesintileri olması halinde hangi kaleme ne kadar harcama yapılacağı belirtiliyor.

Söz konusu listede, toplanması planlanan miktarın 1 milyar 38 milyon olduğu belirtilirken, bu miktar 14 kaleme dağıtıldı.

Şimdi ise bu liste ve liste üzerindeki kalemler ile karşılığındaki harcamalar, hükümet ve muhalefetin uzlaşı sonucu oluşturduğu özel komitenin gündemine geldi.

AD-HOC KOMİTE, 22 ŞUBAT’TA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (ad-hoc) Komite, 22 Şubat 2023 tarihinde ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Hükümete ve muhalefete mensup milletvekillerin, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantıda, deprem bütçesinin nasıl oluşturulacağıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

İlerleyen günlerde 14 kalem için toplanması planlanan 1 milyar 38 milyon TL’lik kaynağın nasıl oluşturulacağının netleşmesi bekleniyor.

HARCAMA KALEMLERİ MEBLAĞ (TL)
Depremde hayatını kaybeden 35 kişi için mezar taşı yapılması 2 milyon TL
Depremzedeler için eğitim destek kalemi 2 milyon TL
Deprem sonucu enkaz aramaları ve yardım taşıma maksatlı gönderilen uçak seferleri 4 milyon TL
Depremde hayatını kaybeden öğrenciler anısına Gazimağusa’ya anıt yapımı 10 milyon TL
Depremde hayatını kaybeden öğrenciler anısına Gazimağusa’ya kapalı spor salonu yapımı 75 milyon TL
Depremzedelere yardım amaçlı bin adet konut yapımı 200 milyon TL
Depremzedelere yardım amaçlı yapılacak bin adet konutların iç mefruşat alımı 100 milyon TL
Ankara, Gaziantep ve Mersin temsilciliklerine depremzedeler için yapılan harcamalar 500 bin TL
Deprem ve doğal afetle mücadele kapsamında Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na araç, teknik teçhizat ve donanım sağlanması amaçlı yardım 100 milyon TL
Deprem ve doğal afetle mücadele kapsamında okul binalarının bakım ve onarımları amaçlı yardım 150 milyon TL
Deprem ve doğal afetle mücadele kapsamında sağlık ocaklarının bakım ve onarımları amaçlı yardım 100 milyon TL
Deprem ve doğal afetle mücadele kapsamında itfaiye aracı, teknik teçhizat ve donanımın güçlendirilmesi amaçlı yapılacak yardım 75 milyon TL
İlaç ve tıbbi malzeme alımı 200 milyon TL
Öngörülemeyen giderler 20 milyon TL
TOPLAM 1 MİLYAR 38 MİLYON TL

 

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLAT BAŞKANLIĞI’NIN GÜÇLENDİRİLMESİ 100 MİLYON TL AYRILDI

Deprem ve doğal afetle mücadele kapsamında Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na araç, teknik teçhizat ve donanım sağlanması amaçlı yapılması planlanan yardıma 100 milyon TL ayrıldı.

Bincelerce öğrencinin eğitim gördüğü okulların depreme dayanıklı hale getirilebilmesi için ise 150 milyon TL’lik bir bütçe planlandı.

ÖĞRENCİLER ANISINA YAPILMASI PLANLANAN SPOR SALONUNA 75 MİLYON TL’LİK BİR BÜTÇE AYRILDI

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem sırasında Adıyaman İsias Otel enkazında hayatını kaybeden Gazimağusa Türk Maarif Koleji (GMTMK) öğrencileri anısına yapılması planlanan spor salonuna 75 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığı görüldü.

Türkiye’deki depremzedelere yardım amaçlı yapılacak bin adet prefabrik konut için ise 20 milyon TL bütçe öngörüldü.

Deprem kesintileriyle oluşturulması planlanan kaynakta, ‘öngörülemeyen diğer giderler’ başlıklı kaleme 20 milyon TL ayrıldı.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu