EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Ölü taklidi yapmanın sonucu

UBP azınlık hükümetinin beceriksiz ve el yordamı ile bilimsel somut gerçeklikten uzak  ekonomi politikalarının faturasını, zaten mağdur durumda  olan dar gelirli özel sektör çalışanları ödüyor

UBP azınlık hükümetinin beceriksiz ve el yordamı ile bilimsel somut gerçeklikten uzak  ekonomi politikalarının faturasını, zaten mağdur durumda  olan dar gelirli özel sektör çalışanları ödüyor. Ekonomik örgütlerin sosyal sigorta primlerini devlete ödememe kararı sonrası bu bedel özel sektör çalışanlarını  daha da mağdur edecektir. Zira özel sektör çalışanının tek güvencesi budur.

Dolayısıyla bu karar alınırken ilave tedbirlerin de alınması gerekmektedir. İşletmeler hükümetin kayıtsız tavrı karşısında elbette yaptırıma gidebilirler. Lakin özel sektör çalışanlarının tek güvencesi olan sosyal sigortalara, çalışanların yatırımlarını yapmama kararı hükümet edenlere karşı bir eylem şekli de olsa her işletme devlete yatırmadığı primleri ayrı bir hesapta tutabilir.

Yani bir havuz oluşturulur ve günü geldiğinde özel sektör çalışanı da mağdur duruma düşürülmüş olmaz. Nitekim KTTO “Eylemin Amacı, Çalışanları güvencesiz bırakmak değil, çalışmaya devam etmelerini sağlamaktır””

Açıklamasını yaptı.

Elbette buna inanıyorum.

Malum zor bir süreçten geçiyoruz. Lakin hükümetin beceriksiz yönetiminden mütevellit bu süreç herkes için sıkıntılı fakat özellikle özel sektör çalışanlarını ciddi anlamda mağdur ediyor.

Pandemi süreci devam ederken ekonomide yaşanan gözle görülür şekilde daralma nedeniyle işletmelerimiz büyük oranda bir kayıb içindedir. Hatta bu konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre işletmelerin yüzde 70’i çalışanlarını işten çıkarmak veya ödeneksiz izne göndermek zorunda kaldı. Zaten etrafınıza bakarsanız çevrenizde bu mağduriyeti yaşayan insanları mutlaka görürsünüz.

Bunun yanında kepenk indiren işletmelerin sayısı da az değil. Nitekim aynı araştırmada bu oranın yüzde 15 oranında olduğu tespit edildi.

Haliyle bütün bu olumsuzluklar karşısında işsizlik oranı da  ikiye katlandı.

İş çevrelerinin ve bazı siyasilerin ortaya koyduğu

yapıcı önerilere ise hükümet edenler kulak tıkadı. İş bilmez anlayışın işletmelere  hibe niteliğinde yardım fonu sağlamak en öncelikli görevi iken, bunu yapmadılar ve yüzde 65 hatta  75’e varan gelir kayıplarına rağmen yükümlülüklerini ek borçlanmaya gitmek suretiyle karşılamaya teşvik ettiler işletmeleri. Bu haliyle işletmelerin yükünü daha da artırdı. Hatta birçok işletme borç alarak borç ödemeye hükümet tarafından  yönlendirildiği için bugün çok zor günler geçirmektedirler.

Hükümet edenlerin bu kötü yönetimi sonrası özel sektör çalışanlarının sigorta prim desteği de şimdi durduruluyor. Elbette bugün İşletmelerin yarısından fazlası sigorta primlerini ödeyemez durumdayken, devlet desteğinin kaldırılması kabul edilebilir değildir. Pandemi süreci boyunca bu destek sayesinde çalışanlar sigorta yatırımlarını devam ettirmek suretiyle sosyal haklarını koruyabiliyordu. Dolayısıyla devletin bu desteğinin devam etmesi hayati öneme haizdir.

Umarım bu karar yeniden gözden geçirilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu