GenelKıbrısManşet

“Ölüme davetiye çıkarmaktır!”

Sol direksiyon araçların Kuzey Kıbrıs’a ithalinin yasaklanmasının gelişigüzel alınmış bir karar olmadığını vurgulayan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, “Bu yasak kararının neden alındığını unutmasınlar” dedi ve çok net şekilde vurguladı:

GIYNIK ÖZEL

Sol direksiyon araçların Kuzey Kıbrıs’a ithalinin yasaklanmasının gelişigüzel alınmış bir karar olmadığını vurgulayan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, “Bu yasak kararının neden alındığını unutmasınlar” dedi ve çok net şekilde vurguladı:

BAKAN ARIKLI’DAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Kuzey Kıbrıs’ta trafik akışının soldan sağa alınacağı yönündeki iddialar ülkede infiale neden olurken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, trafik akışının yönünün değiştirilmesi gibi bir durumun gündemde olmadığını açıklarken, ağzındaki baklayı da attı. Bakan Arıklı, 2004 yılında yasaklanan ‘sol direksiyon araç ithaline’ yeniden izin verilmesi yönünde bir çalışma olduğunu açıkladı. Bakan Arıklı, vatandaşlardan ve oto galerilerden bu yönde çok ciddi talep olduğunu savunurken, sol direksiyon araçların yaratacağı tehlike dikkate alındığı zaman bu durum ülkede tedirginliğe neden oldu.

“BU KARAR CİDDİ BİR ARAŞTIRMA NETİCESİNDE ALINDI”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, kendisinin de üyesi olduğu dönemin Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nun yaptığı araştırmalar ve çalışmalar neticesinde; Kuzey Kıbrıs’ta sol direksiyon araç kullanmanın tehlikeli ve yanlış olduğunun tespit edildiğini ve sol direksiyon araç ithalinin yasaklanması yönünde karar alındığını anımsattı. Avcı, yıllar içerisinde ülkedeki sol direksiyon araç sayısının da giderek azaldığının altını çizdi.

“KAZA İSTATİSTİKLERİNDE DOĞRU TARİHLERE BAKILMALI”

Son yıllardaki trafik kaza istatistiklerine bakarak bu yasağın kaldırılmasının doğru olmayacağını çünkü son yıllarda ülkede sol direksiyon araç sayısının giderek azaldığını vurgulayan Mehmet Avcı, özellikle sol direksiyon araçların ülkede yaygın olarak kullanıldığı yılların baz alınması gerektiğinin altını çizerek, zaten buna bakıldığı zaman da yasak kararının ne kadar doğru olduğunun bir kez daha ortaya çıkacağını vurguladı.

“HİÇBİR ÜLKEDE HEM SAĞ HEM DE SOL DİREKSİYON SERBEST DEĞİL”

Özellikle tek şeritli yollarda sol direksiyon araç ile seyir halindeyken önündeki aracı geçmeye çalışmanın çok tehlikeli olduğuna değinen Avcı, “Sağ şeride geçip karşıyı görene kadar karşıdan gelen araç ile burun buruna gelirsiniz. Dünyadaki tüm ülkelerde araç direksiyonları trafik akışının tersi yönünde olur. Hiçbir ülkede hem sağ direksiyon hem sol direksiyon aracın serbest olması diye bir kural yoktur” şeklinde konuştu.

“OTOBÜS VE KAMYONLAR DA YASAKLANMALI”

 

Neredeyse tüm otomotiv markalarının araç üretimlerinin hem sağ direksiyon hem de sol direksiyona göre 2 ayrı versiyonda yapıldığını dile getiren Avcı, “Türkiye kendi otomobil markasını üretecekse bunu mutlaka trafik akışı soldan olan ülkelere de ithal etmek isteyecektir. Bu nedenle sağ direksiyonlu araçların da üretilmesi kaçınılmazdır” dedi. Avcı, ülkede zaten hali hazırda sol direksiyon otobüs ve kamyonların girişine izin verilmesinin ciddi bir yanlış olduğunu ve bunların da yasaklanması gerektiğini savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu