GenelKıbrısManşet

“Ömrüm yettiği sürece bu mesleği yapacağım”

Sadece Batı bölgesinin değil ada geneli herkesin derdine derman bulan 43 senelik eczacı Ulus Sabit ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu

DEVRİM DEMİR

Sadece Batı bölgesinin değil ada geneli herkesin derdine derman bulan 43 senelik eczacı Ulus Sabit ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu

İLACI ELLERİ İLE YAPAN NADİR ECZACILARDAN

Kapısından içeriye giren hastanın hangi hastalığı olduğunu neredeyse gözünden anlayan 65 yaşındaki Eczacı Ulus Sabit, sadece batı bölgesinde yaşayanların değil, ada geneli tüm hastaların derdine derman oluyor. 43 senelik tecrübesi ve deneyimi ile eczacılığın önemine bir kez daha dikkati çeken Sabit, “İşler 47 sene önceki gibi değil, şimdi her şey çok farklı, sistem ticarete döndü” dedi. ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuşan Eczacı Ulus Sabit, yarım asra yaklaşan mesleğini seçerken merakı olmadığını, ablasının yönlendirmesi ile eczacılık mesleğini seçtiğini anlattı. Eğitimini de anlatan Sabit, “Bizim zamanımızda ilaç ve kozmetiğin yanı sıra saç boyası ve güzellik kremleri üzerine de eğitim alıyorduk. Eğitim sadece eczane eczacılığı değildi, bir eczacı ilaç yapmayı bilmezse yazılı sınava giremezdi” şeklinde konuştu.

“ECZANE AÇMAK İÇİN BÖLÜM OKUYAN VAR”

1980 yılında mezun olduktan sonra Lefke bölgesinin ilk eczacısı olarak 43 senedir hizmet vermeye devam eden Sabit, o dönem mezunları parmak ile gösterdiklerini aylarca konuşulduğunu söyledi. “Eczacı demek uzman demekti” sözlerini kullanan Sabit, adada Eczacılık Fakültelerinin göstermelik olduğunu, yeni mezunların hemen hemen hiçbirinin bu mesleği icra etmediğini kaydetti. 47 senede sistemin çok değiştiğini ifade eden Sabit, adım başı eczane açıldığını, yasa olmadığı için adada ciddi bir eczane enflasyonu oluştuğunu söyledi. Birçok hastanın eczaneye gittiği zaman sorularının yanıtsız kaldığı yönünde de çok şikâyet olduğunu dile getiren Sabit, “İlaç yapan eczacı sayısı ada geneli çok az. Ada geneli 400’e yakın eczane var, nüfusa göre eczane sayısı çok fazla” değerlendirmesinde bulundu.

“ÖMRÜM YETTİĞİ SÜRECE MESLEĞİMİ YAPACAĞIM”

Hastalıklara göre yaptığı ilaçlarla ada genelinde ün salan Ulus Sabit, sadece bölgeden değil ada genelinden ilaç için eczanesine gelen çok sayıda insan olduğunu söyledi. Gelen hastaların şikâyetlerini gözlerinden okuduğunu ifade eden Sabit, “Bu mesleği ömrüm yettiği sürece yapmak istiyorum. Meslekte öncelik para değil, hastanın şikâyetini anlamak, ilacı kendin yapabilmek çok önemli” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu