GenelGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Önce Kıbrıslı Türkler, sonra Rumlar yok olur

Kıbrıs Türk tarafı eski müzakerecisi Özdil Nami’den “mevcut statüko” konusunda çok tartışılacak değerlendirme

Kıbrıs Türk tarafı eski müzakerecisi Özdil Nami’den “mevcut statüko” konusunda çok tartışılacak değerlendirme

KAYBOLUP GİDECEKLER

Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafının eski müzakerecileri Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis, Kıbrıs sorununun jeopolitik zorlukların ortasında, içine girdiği tehlikeli duruma dikkati çekti. Nami ile Mavroyannis Politis gazetesine Kıbrıs sorunuyla ilgili demeç vererek, “çözümsüzlüğü” ve etkilerini konuştu. Nami ile Mavroyannis’in gazeteye verdikleri demeçte, iki devlet çözümü ve egemen eşitliğin anlamı ve içeriğini analiz etmeye çalıştıkları da belirtildi. İki görüşmeci de statükonun sürmesi durumunda özellikle Kıbrıslı Türklerin kaybolup gideceğini ileri sürdü.

KIBRIS’IN SONU OLUR

Gazeteye göre “, bazı kişiler iki devletin bir çeşit çıkış yolu olabileceğini pervasızca savunsa da Kıbrıs’ın sonundan başka bir şey olmadığını” belirten Mavroyannis, bu tarz bir yaklaşımla Kıbrıslı Türklerin adadan özerk bir toplum olarak yok olacaklarını savundu. Mavroyannis, demecinde bir BM temsilcisi atanması çabasına atıfta bulunarak, “Türk tarafının inatla itiraz ettiği, Rum kesiminin birçok caymada bulunduğu ve AB temsilcisinin atanacağıyla ilgili ‘saçmalıklarının’ ardından, Rum kesiminin en nihayet Kıbrıs sorununun BM ve BM Genel Sekreteri himayesi altında olduğunu anladığını” belirtti.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM FANTEZİ

Özdil Nami ise demecinde özetle Kıbrıs Rum liderliğinin çözüm istemediğine dair tezini ifade etmesinin akabinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ileriye götürdüğü iki devlet çözümünün gerçekçi olmadığını ve bir fantezi olarak kaldığı görüşünü dile getirdi. Durum böyleyken federasyon çözümünün de mevcut aşamada fanteziye benzediğini ifade eden Nami, Türk tarafının iki alternatif (iki devlet ve federasyon) için de hazır olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin çoğunluğu açısından iki çözüm şeklinin de kabul edilebilir olduğunu savundu.

TÜRKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE

Nami’nin gazeteye demecinde Kıbrıslıların hayatta kalmasıyla ilgili bir tehlikeden söz ettiğini de kaydeden gazete, Nami’nin mevcut statükonun kademeli olarak ilk önce Kıbrıs Türk toplumunun, ardından da Rum toplumunun yok olmasına yol açtığını söylediğini aktardı. Demecinde 2017 yılına kadarki müzakere kazanımlarının güvence altına alınması ve korunması gerektiğinden de söz eden Nami, müzakerelerin en baştan başlayamayacağını, Crans Montana’da kaldığı yerden başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu