EkonomiGenelKıbrısManşet

Önce tapu devri sonra ödeme!

Ülkemizdeki bankacılar, tapudan devir almadan yapılan ödemelerin yarattığı riske dikkat çekti

Bankacılar, firmalara ne kadar güvenilirse güvenilsin, tedbirli olmanın önemini vurguladı

KONUT ALICISI TEDBİRLİ OLMALI… Mart 2020’de Kuzey Kıbrıs’ı iyice etkisine alan ve birçok sektörü ciddi şekilde sıkıntıya sokan Covid-19 pandemisi iniş ve çıkışlarla sürüyor. Yaşanan süreçte, ülke ekonomisinde ciddi bir yeri sahip olan emlak ve inşaat sektörleri de sıkıntılardan çıkmak için çaba harcıyor. Projeden satış yapan bazı firmaların, teslim süreçlerinde yaşadığı sorunlar, konut alıcılarını tedirgin ediyor. Bankacılar, firmalara ne kadar güvenilirse güvenilsin, tedbirli olmanın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha işaret ediyor.

BANKACILARIN TAPU DEVRİ UYARISI… “Tapudan devir almadığınız bir taşınmaz için ödeme yapmayın” diyen bankacılar, ödeme yapıldığı durumda bunun “ciddi bir risk” olduğunu düşünüyor. Bankacılar, henüz tapusu çıkmamış, sözleşme ile satılan konutlar için ise ödeme öncesinde tapu kayıtlarının kontrol edilmesini ve engel olup-olmadığının iyice incelenmesini öneriyor. Bu şekilde kontrolü yapılmadan alınan konut ve yapılan ödemeyi de “ciddi risk” olarak tanımlayan bankacılar, işler yolunda gitmeyip, risk gerçekleştiğinde her şey için geç kalınacağına işaret ediyor.

GEÇMİŞTE YAŞANAN SIKINTILAR HATIRLATILDI… GIYNIK Property’e konuşan bankacılar, Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkule yatırım yapmanın kazançlı bir yol olduğunu belirtirken, konut alacakların veya yatırımcıların bütçesine, kredibilitesine en uygun şekilde davranmasının, en doğru firmayı ve projeyi seçmesinin önemine de işaret ediyor. KKTC’de geçmişte yüzlerce alıcının, yarım kalmış projeler veya yasa dışı uygulamalarla konut mağduru olduğuna işaret eden bankacılar, birçok kişinin yıllardır içinde yaşayamadığı evinin kredi borcunu ödediğini de hatırlatıyor.

KONUT KREDİLERİNDE TGA DÜŞÜK… Bankacılar, ağır ekonomik şartlara rağmen bankalardan sağlanan konut kredilerinin geri dönüşünde büyük sıkıntılar yaşanmadığını, mahkemelik olan borçların konut kredileri içindeki payının %1.15 düzeyinde olduğunu söyledi. KKTC Merkez Bankası’nın Haziran 2021 verilerine göre bireysel konut kredileri 2,2 milyar TL seviyesinde, bu kredilerin tahsili gecikmiş alacakları ise 25,4 milyon TL seviyesinde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu