KıbrısManşetToplum

“Öncelikli hedef Güzelyurt’tan göçü durdurmak”

Cypfruvex Genel Müdürü Redif, Türkiye’den gelen içme kalitesindeki suyun Güzelyurt ovalarına ulaştırılmasının, narenciye üreticisinde olumlu bir ivme yarattığını kaydetti

Cypfruvex Genel Müdürü Redif, Türkiye’den gelen içme kalitesindeki suyun Güzelyurt ovalarına ulaştırılmasının, narenciye üreticisinde olumlu bir ivme yarattığını kaydetti.

“GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARIN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ”
“Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, narenciye sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Redif, geçmiş yıllarda Kıbrıs’ın narenciye ihracatının 270 bin tonlara çıktığını ve bu dönemde su, üretici ve Güzelyurt bölgesindeki insan kaynaklarının bu büyümeye katkı sağladığını belirtti. Ancak, zamanla doğru politikaların eksikliği ve popülist yaklaşımların sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Redif, dünya tarım sektöründeki gelişmelerin takip edilmediği için üretimin gerilediğini vurguladı. Geçmişte yapılan hatalarının bunlarla sınırlı olmadığını aktaran Redif, “Yapılan dikimler ve plantasyonlar da hatalı gerçekleşti ve bölgelere göre su miktarı hesaplanarak yapılmadı. Bu nedenle de bu bolluk bizde 1990’lı yılların başına kadar sürdü sonra da sudan kaynaklı kayıplarımız gerçekleşti ama doğru üretim politikaları geliştirilseydi bugünlere gelinmezdi” dedi.

“DÜNYAYLA REKABET EDEBİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ”
2009 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerin, aşırı istihdam ve vahşi sulama uygulamalarıyla ilişkilendirildiğini açıklayan Cemal Redif, şu an düzelme yönünde bir ivme olduğunu belirterek, “2009 yılında ise bambaşka bir noktaya gelindi ve Cypfruvex kapanmış, bitmiş bir işletme haline geldi. Şu anda da ters yönde bir hareket var ama yeterli değil. İvme yavaş gidiyor çünkü dünyada da artık rekabet edilen ülkeler milyonlarca ton üretim yapıyorlar ve bunların üretim girdi maliyetleri bizim çok çok altımızda olduğu için bizim üreticimiz eziliyor” dedi.

“BÖLGE HALKI YENİDEN ÜRETİME YÖNELDİ”
Türkiye’den gelen suyun, narenciye üretimine olumlu bir etki sağladığını ve bu faktörün üreticileri tekrar üretime yönlendirdiğini belirterek, “Türkiye’den gelen suyun yarattığı olumlu ivme narenciyeye yansıdı” diyen Redif, tuzlanmış kuyuların büyük bir kısmının kapatıldığını ve bu kuyuların yerine farklı bölgelerden gelen az tuzlu suların kullanıldığını belirtti. Ayrıca, bazı bölgelerde merkezi sulama sistemlerinin devreye alınarak su kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılacağını ifade eden Redif, “Güzelyurt’ta göçü durdurmak, üretime tekrar odaklanmak ve üreticilerin orada yaşayacağı uygun koşulları sağlamak ve o topraklarda kalmalarını sağlamak” en büyük hedefimiz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu