GenelKıbrısManşet

Önlenebilir hastalıklar nedeniyle binlerce hayvan ölüyor

 

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, KKTC’de her yıl 4 buçuk milyon dolar değerinde kuzu, oğlak ve dananın, önlenebilir hastalıklar nedeniyle doğumda kaybedildiğini açıkladı.
Birlik adına açıklama yapan Başkan Mustafa Erk, kayıplara neden olan hastalıkların Veteriner Dairesinin zorunlu aşı listesinde olması gerektiğini belirtti.
Ülkede sürmekte olan et tartışmalarına değinen Erk, bugünkü yüksek et fiyatlarının gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin uygulamalarından kaynaklandığını vurguladı.
Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak yıllardır değişmeyecek bir tarım ve hayvancılık politikası için çağrı yaptıklarını anımsatan Erk “mevcut yapıda canlı hayvan fiyatlarının ne hayvancıyı ne kasabı ne de vatandaşı memnun etmesi mümkün değildir” dedi.
Bu aşamada et ithalatının çözüm olamayacağını belirten Erk, hayvancılık politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Mustafa Erk şunları söyledi:
“Bakanlığın ayırdığı teşviklerin büyük kısmı bir elin parmak sayısı kadar olan üreticiye gitmekte, Küçük bir kısmı ise çoğunluk tarafından paylaşılmaktadır. Çiftçi ve hayvancıya tohum, mazot ve gübre sübvansiyonları yeniden hayata geçirilmelidir. Bu ülkede yılda 4.5 milyon dolar değerinde kuzu, oğlak ve dana, doğumunun daha ilk haftasında çeşitli hastalıklar yüzünden telef olmaktadır. Bu hastalıkların yüzde 80 kadarı (k99, crypto, rota, corona) koruyucu hekimlikle önlenebilmekte olup Veteriner Dairesi tarafından zorunlu aşı yapılmalıdır.
Hayvancının girdi maliyetlerini kısacak ikincil ürün olan mısır, yulaf, fiğ gibi yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmeli, yıllar önce bitirilmesi gereken sulama kanallarının bitirilip bu sunun verimli topraklarla buluşturulması gerekmektedir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu