EkonomiKıbrısManşetSağlık

Onurlu: Öğrencinin gelişi ekonomiyi de hareketlendirecek

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun ilk etapta adaya 17 bin 550 öğrencinin adaya getirileceğine dair açıklamasının müjde niteliğinde olduğunu kaydeden Kıbrıs Türk Öğrenci Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu, “Gerçekten sevindirici bir haber.  Meyvelerini alacağımızı tahmin ediyorum hem öğrenciler adına hem de esnaf ve yatırımcılar olarak bu durumdan memnunuz” dedi

Kıbrıs Türk Öğrenci Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu GIYNIK Web TV’nin konuğu oldu. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun ilk etapta adaya 17 bin 550 öğrencinin adaya getirileceğine dair açıklamasının müjde niteliğinde olduğunu kaydeden Onurlu, “Gerçekten sevindirici bir haber.  Meyvelerini alacağımızı tahmin ediyorum hem öğrenciler adına hem de esnaf ve yatırımcılar olarak bu durumdan memnunuz” dedi.

“YURTLAR AÇIK AMA ÖĞRENCİ YOK”

Adanın en önemli geçim kaynaklarının turizm ve eğitim olduğuna dikkat çeken Onurlu, “25 bin civarı öğrenci burada olursa belki ekonomik rahatlığa kavuşamayız ama ilk etap için iyi bir rakam. Gelecek yıl temiz ve rahat bir eğitim verebileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.  Öte yandan bir yıldır yurtların boş olduğuna da değinen Onurlu yaşanan sıkıntıları da Gıynık’a aktardı. Onurlu, “Biz yurt yatırımcıları devlet tarafından teşvik edildik ve bir yıldır yurtlar tamamen boş ancak bir yıldır teşvik göremedik, ne yardım verildi ne de taksitlerimiz faizsiz ötelendi.  Yatırımcıların durumu gerçekten çok zor. Covid salgını öncesinde mevcut taksitlerimizi nasıl ödeyeceğimizi düşünürken bir de covid patladı. Bir yıldır yurtlar boş. Yurtlarımızın doluluk oranı yüzde 5 ile 10 arasında. Tamamen kapalı olanı da var en şanslı olan yüzde 15 doluluk oranına sahip. Ancak bu doluluk oranları bizlerde zarara yol açıyor çünkü genel kullanım alanları, ortak alanlar, personel giderleri var. İnanılmaz bir gider devam ediyor ama hükümetimiz bu konuda herhangi bir katkı yapmadı.  Bin beş yüz TL’lik katkılar yurtların açık olduğu gerekçesiyle ödenmedi. Evet, yurtlar açık ancak öğrenci yok” diye konuştu.

“İNDİRİM UZATILDI AMA FATURAYA YANSIMADI”

Diğer yandan devletin yurt elektrik giderlerinde 3 ay geçerli olacak şekilde 25 kuruşluk bir indirim yaptığını ve Ocak ayında bu indirim de sona erdiğini kaydeden Onurlu, indirim kararının uzatılması rağmen bunun faturalara yansımadığını belirtti.  Onurlu, konuyla ilgili yetkililerle görüşmeye çalıştıklarını ancak dönüş alamadıklarını da sözlerine ekledi.

“ÖĞRENCİLER KARANTİNA VE PCR KOŞULUYLA GELECEK”

Öğrencilerin PCR ve karantina koşulları ile geleceğine dikkat çeken Onurlu, “Gelecek olan öğrenci şu anda adada yaşayandan daha sağlıklı olduğunu bildiğimiz şeklide gelecek. PCR testi yapılacak, karantinaya alınacak karantina sonunda yeniden PCR testi yapılacak. Biz belki de şu an o virüsü taşıyoruz ama PCR testi yaptırmayan bunu bilmiyor. Vakalarımızda epey düşüş başladı. On gün içinde tamamen temizleniriz ve gelecek olan öğrenciler de tertemiz gelecek. Öğrencilerimiz hiç korkmadan buraya gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu