GenelKıbrısManşet

Ormanlar rant sahası olmasın

Ormanlık arazilerin özel kişilere verilmesi uygulamasına işaret eden vatandaşlar bundan vaz geçilmesini istedi.

Ormanlık arazilerin özel kişilere verilmesi uygulamasına işaret eden vatandaşlar bundan vaz geçilmesini istedi.

“Yanan Orman Alanlarının İmara Kapatılması” talebiyle Bağımsızlık Yolu tarafından yasa tasarısı hazırlandı

ÖZELE ORMAN ARAZİSİ VERMEYİNİZ

Üç günde ancak kontrol altına alınan yangının “bir kişinin ormanlık alan içindeki arazisinde” başladığı iddiaları, gözlerin, ormanlık alanların özel kişilere dağıtılması uygulamasına çevrilmesine neden oldu. Gazetemizi arayan çok sayıda okuyucu, özellikle alçak orman arazilerinin son 2-3 yıldır, partizanca dağıtıldığına işaret ederek, bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan vatandaşlar “çıkış noktası ne olursa olsun artık orman arazilerini özel kişilere peşkeş çekmekten vazgeçiniz” çağırısında bulundu. Vatandaşlar ülkenin, binlerce dönümlük ağaçsız araziye sahip olduğunu hatırlatarak, yatırım yapmak isteyen herkese deniz yanından, orman kenarından artık arazi verilmesin, yatırımlar, çorak arazilere kaydırılsın” dedi.

RANT SAHASINA DÖNMESİN

Yanan orman alanlarının yasa ile imara kapatılması da gündeme getirildi. Bağımsızlık Yolu dün “Yanan Orman Alanları İmara Kapatılsın” talebiyle hazırlanan “Yanan Ormanlarım İmara Açılmasının Önlenmesi Yasa Önerisi”ni açıklamak amacıyla Meclis önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, yangınlara karşı mücadelenin yangın söndürmekten ibaret olamayacağını anlatırken, şu anda yanmış olan yerlerle ilgili olarak bu yerlerin rant sahasına dönememişi ve yeniden ormanlaşa bilmesi için hala yapılabilecek şeyler olduğunu söyledi. Rahvancıoğlu, bu amaçla hazırlanan yasa tasarısını meclise sunmak üzere yarına randevu alındığını aktardı.

YANAN ORMAN ALANLARI İMARA KAPATILSIN

Meclis gündemine gelmesi durumunda yasa olarak geçirilecek bir öneri olarak hazırlanan “Yanan Ormanlarım İmara Açılmasının Önlenmesi Yasa Önerisi”nin gerekçelerini Bağımsızlık Yolu adına Lefkoşa Bölge Sorumlusu Cansu N. Nazlı okudu. Genel gerekçede özetle, Ormanların yangın sonrasında toparlanma adaptasyonu denen süreci tamamlayabilmesi ve gelecek nesillere yeni ormanlar bırakabilmek amacıyla, yanmış alanların (hiç canlı ağaç kalmamış gibi görünse bile) imara, tarıma, inşaata, turizme açılmaması, Anayasa gereği devletin mülkiyetinde olan bu alanların kimseye kiralanmayarak korunması gerekmektedir. İşbu Yasa Önerisi bu gerekçelerle ve Anayasamızda da yer alan bir insan hakkı olan çevre hakkını gelecek kuşaklar adına korumak için hazırlanmıştır” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu