KıbrısManşetSağlıkToplum

Ormanlardaki büyük tehlike!

Ormanların, geçen yıldan daha yoğun bir çam kese böceği zararlısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi

Ormanların, geçen yıldan daha yoğun bir çam kese böceği zararlısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

 1 BÖCEK 250 BÖCEK OLUYOR
Ülke ormanlarının çam kese böceğinin tehdidi altında olduğu bir kez daha vurgulandı. Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), ormanların geçen yıldan daha yoğun bir çam kese böceği zararlısı saldırısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Halk sağlığını da düşünerek önümüzdeki döneme kadar ivedi ve radikal önlemler alınmalıdır” dedi. İlseven, çam kese böceği popülasyonunun her yıl 1’e 250 katlanarak arttığını ve önümüzdeki mücadele döneminde salgın durumuna geçebileceği uyarısında bulundu.

ADIM ATILMADI
KEMA Başkanı İlkay İlseven yazılı açıklamasında geçen yıl çevre örgütleri ve halkın tepkisi üzerine Orman Dairesi ile YDÜ Ziraat Fakültesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne rağmen hiçbir adım atılmadığını kaydetti. Üniversitenin böcek yoğunluğunun tespiti için bile gerekli çalışmayı yapamadığını, dile getiren İlseven, “Sistem kuracaklardı ama 2000’li yıllarda oluşturulan iki toplumlu sistemin gereklerini bile yerine getiremediler. Predatör böcek (colosoma) üreteceklerdi tek bir âdetini bile üretemediler” şeklinde konuştu.

ŞOV YAPACAKLAR
Çam kese böceğine karşı yapılacak mücadele için bütçeye ödenek konmadığını anlatan KEMA Başkanı, şöyle devam etti: “Yoğun popülasyonun yaratacağı büyük tahribat nedeniyle oluşacak tepkilere karşı, hiçbir amaca hizmet etmeyecek, şov amaçlı bazı çalışmaların yapılacağı bilgisini aldık. Bir tek ilaçlama makinesi ile yerden yol kenarlarındaki ağaçları ilaçlayacaklar. Bu amaçla temin edilen 600 litre ilaçla ancak 300 hektar bir alanı ilaçlanabilir. Bu da 30 bin (30,000) hektar kızılçam ormanının ancak %1’ine denk gelmektedir.”

HAVADAN BİYOLOJİK LARVASİT
Böcek yoğunluğunu zarar eşit değerinin altına düşürecek tek etkili ve ana mücadele yönteminin havadan biyolojik larvasit uygulaması olduğunu vurgulayan İlseven, dünyada bu yoğunluktaki bir zararlıdan başka yöntemler kullanarak kurtulanın bulunmadığını belirtti. İlseven, havadan mücadelenin gerekçelerini şöyle açıkladı: “Bütün ileri ülkelerin kullandığı etkili (%98-99 başarı) ana mücadele yöntemi olması; böcek, ağaçlara zarar vermeden çok kısa bir dönem (10-15 gün) içerisinde uygulanmanın tamamlanması; diğer mücadele yöntemlerine göre daha ekonomik olması (en ucuzu)”.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu