KıbrısManşet

Ormanlarımızın kaderi kuşların elinde

Biyologlar Derneği, ağaçlara yangından daha fazla zarar verdiği bilinen çam kese böceğine karşı havadan ilaçlama yapılmazsa büyük tahribat yaşanacağını vurgularken, Bakanlık hala kuşlardan ve böceklerden medet umuyor

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı; uzmanların tüm uyarılarına kulak tıkayarak, ormanların çam kese böcekleri tarafından yok edilmesine göz yumuyor

Biyologlar Derneği, Ormanlarımız için 1 milyon Euro’yu ‘fuzuli’ gören zihniyeti istifaya davet etti

5 YILLIK BAŞARILI MÜCADELE ÇÖPE ATILDI…

Orman Dairesinin üç farklı hükümet dönemi ve üç farklı daire müdürü olmasına rağmen 5 yıl üst üste kesintisiz, 2016-2020 yılları arasında çam kese tırtıllarına karşı havadan başarılı bir şekilde yürütülen mücadele ile % 100’e yakın bir başarı elde edildi. 2021 ve 2022 yıllarında ise ‘tasarruf’’ gerekçesiyle bütçeye herhangi bir kaynak konmadığı için hiçbir mücadele yapılmadı. Hem 2021’de hem de 2022’de de hiçbir mücadele yapılmaması sonucu çam kese böceği popülasyonunda ciddi bir patlama yaşanmasına yol açıldı.

ORMAN DAİRESİ MÜDÜRÜ’NE GÖRE HAVADAN MÜCADELE ‘GEREKSİZ’…

7 bin 500 veya 10 bin hektar için havadan mücadelenin bugün için maliyetinin 1 Milyon Euro civarında olduğunu belirten Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, bunun sürdürülebilir çözüm olmadığını savundu. Güneş, uzun soluklu ve entegre mücadeleyle daha iyi başarı yakalayacaklarına inanç belirtti. Orman yangınlarıyla, orman fakiri olan ülkemizin kısıtlı ormanlık alanları yok olurken, canımız pahasına korumamız gereken ormanlık alanlar için 20 milyon TL gibi bir rakamın ‘fazla’ görülmesi toplumun birçok kesimi tarafından tepkiyle karşılandı.

BİO-DER: BAKAN OĞUZ VE EKİBİ DERHA İSTİFA ETMELİ…

Tek seçeneğin hiç vakit kaybetmeden gerekli girişimlerin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülmesi ve Maliye Bakanlığı tarafından gerekli bütçenin ayrılarak 2023 yılı ekim-kasım aylarında çam orman alanlarının tamamında havadan biyolojik ilaçlama programının yapılması için gerekli adımların atılması olduğu vurgulayan Biyologlar Derneği, “Sayın Bakan Dursun Oğuz, bunun dışında bir seçeneğin söz konusu olmadığını çok iyi bilmelidir. Eğer süratle bu yönde adımlar atmazsa ekibi ile birlikte derhal ‘istifa etmesinin’ gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu da önemle hatırlatırız” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu