EkonomiKıbrısManşet

Orta gelir ve düşük gelir grubuna hitap eden piyasa, alıcılarını yitirmeye başladı

TL’nin değerinin düşmesine, satıcıların döviz bazındaki zamları da eklenince yenilenmiş araç satış piyasası yavaşladı

TL’nin değerinin düşmesine, satıcıların döviz bazındaki zamları da eklenince yenilenmiş araç satış piyasası yavaşladı.

ARAÇ SAHİBİ OLMAK GİDEREK GÜÇLEŞİYOR… Ekonomik krizin giderek derinleşmesiyle daha çok orta ve düşük gelir grubuna hitap eden ikinci el araç alımlarının giderek gerilediği dikkat çekiyor. Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları araçların döviz karşılığı fiyatlarının astronomik oranda yükselmesine neden olurken, buna bir de araç satıcılarının döviz bazındaki fiyatlara yaptıkları okkalı zamlar eklenince, orta gelir grubuna hitap eden piyasa, alıcılarını yavaş yavaş yitirmeye başladı. Resmi rakamlar da ikinci el salon ve ticari araç pazarında satışlar sürekli gerilediğini gösteriyor. Alım gücü dibe vuran düşük gelirli vatandalar ile dibe vurmaya yaklaşan orta halli vatandaşlar, yeni araç bir yana, plakasız ikinci el araç almaktan artık çok uzakta kaldıklarını söylüyor.

7 AYDA 3 BİN 775 İKİNCİ EL SATILDI

Türk Lirası’nın değer kaybetmesi nedeniyle vatandaşın alım gücü günden güne eriyor. Gıda ürünlerinin yanı sıra, ikinci el araba piyasasındaki araba fiyatları dudak uçuklatıyor. Geçen yıla kadar 4 bin-7 bin sterlin arasında değerlenen ikinci el yenilenmiş plaksız araç piyasasının 7 bin-10 bin sterlin bandına çıktığı dikkati çekiyor. Hem TL’nin kayıpları hem de döviz bazındaki fiyat artışları satışları düşürdü. “Kullanılmış Yeni Kayıt Araç” (plakasız yenilenmiş araçlar) satışları 2022’nin ilk 7 ayında 3 bin 775 adet düzeyinde gerçekleşti. Araçların 2 bin 990’u salon araba, 785’i ticari araç olarak kayıtlara geçti. 2021’in aynı döneminde 3 bin 540’ı salon, bin 031 ticari araç olmak üzere 4 bin 571 plakasız yenilenmiş araç satılmıştı.

DENİZ: SIKINTILARA ÇÖZÜM KONUŞULMUYOR

TİKEN’e konuşan Ekonomist Derviş Kemal Deniz, ülkede pahalılığın uzun bir süredir konuşulduğunu ancak, çözüm için hükümetin herhangi bir tedbir almadığını vurguladı. Önlem alınmadığı takdirde, oluşan pahalılığın büyük tehlike yaratacağını kaydeden Deniz, sadece gıdanın değil araç satış sektöründe de aralarında bulunduğu tüm sektörlerde ciddi sıkıntılar oluştuğunu ifade etti. Dünyadaki Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra petrol krizi ve pandeminin öne çıkarıldığını kaydeden Deniz, “Üretim azaldıkça fiyatlar artıyor, üreten kişiler her şeyi daha da pahalı satmaya başladı” dedi.

“DÜNYA GELİŞMELERE KARŞI ÖNLEM ALIYOR”

Dünyada yaşanan gelişmelere karşı hükümetlerin, özellikle fiyat artışına karşı bütçelere ek katkı yaptığını işaret eden Deniz, “Bizim ülkemizde böyle bir durum yok. Halkımız bir an önce olmayan bu ek katkıyı hükümetten talep etmeli” dedi. Gıda, elektrik fiyatlarının da uçuk rakamlara ulaştığını belirten Deniz, vatandaşın çıkmazın ortasına sürüklendiğini söyledi. Satıcı gibi alıcının da çok sıkıntılı bir süreç yaşadığını dile getiren Deniz, hükümetin çok ciddi ve çok acil bir planlama yapması gerektiğine dikkati çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu