ManşetSağlıkToplumYaşam

Overthinking

Dilimize İngilizceden geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir

Dilimize İngilizceden geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir.

Overthinking yapısında aynı düşünce üzerinde devamlı olarak yorumlamayı ve analiz etmeyi barındırıyor. Kısaca düşünceyi geviş getirme olarak adlandırabiliriz. Aşırı düşünmeye yatkın kişiler genellikle harekete geçmekten çekinirler ve sabit bir şekilde aynı düzen içerisinde kalarak yaşanmış veya yaşanacak olay üzerinde defalarca düşünür senaryolar kurarlar. Kişi kaygı geliştirir, stresi artar, korku, mutsuzluk, yaşadığı andan zevk alama durumu içine düşer. Böylece günlük yaşamdaki performansı ve motivasyonu da azalır.

Negatif düşüncelerin sende bıraktığı iz aslında psikolojik problemlerin temeli oluşturmaktadır. Sık sık olumsuz düşünmek ise bir süre sonra alışkanlık haline gelinmeye başlanır. Buda seni hem fiziki hem ruhsal olarak etkiler. Overthinking’i kategorize edecek olursak bir tür kaygı bozukluğu içine dahil edilebilmektedir. Çünkü kaygı bozukluğunun en büyük belirteçlerinden biri de aşırı düşünmek hastalığıdır. Çok düşünülen şeyler kaygı, korku ve stres gibi unsurların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu olumsuz duyguların senin işlevselliğini bir süre bozduğunu göreceksin. Kişi bu zaman diliminde sürekli endişe hali içerisinde olur. Sonuçta da kişinin günlük hayattaki durumunu ve işlevselliğine büyük ölçüde etki eder.

Aşırı düşünme durumunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri uykusuzluktur. Araştırmalar, sürekli düşünmenin, zihnin birçok fikirle meşgul olmasından dolayı uykuya dalmayı zorlaştırdığını göstermektedir. Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmesinin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlarda çokça rastlanır. Sürekli ve çok fazla düşünmekten muzdarip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız aşırı düşünmenin belirtilerine bakabilirsiniz.

Sürekli bir kaygı ve endişe hali, kötü olasılıkları olduğundan fazla görmek, rahatlayamama, geleceğe dair belirsizliklere tahammül edememek, geçmiş veya geleceğe takılıp kalmak, karar vermede güçlük, sürekli yorgun hissetmek, uykuya dalmada güçlük, düşüncelerin kontrolünü kaybetme hissi Overthinking (aşırı düşünme) sendromuyla tek başınıza mücadele edemeyeceğinizi düşünüyor ve yargılanmadan dinlenmek, anlaşılmak istiyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilir, düşüncelerinize farklı bir perspektiften yolculuk yapabilirsiniz.

Terapi, Overthinking Sendromu’nun tedavisi için kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Terapi, kişinin düşüncelerini anlamasına, olumsuz düşünce kalıplarını belirlemesine, zihinsel sağlığını güçlendirmesine ve daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıpları geliştirmesine yardımcı olur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu