KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Oyunun içinde ve dışında kalacak olanlar

Sayın Ertuğruloğlu elbette bulunmayan hint kumaşı değil.  Ve fakat Türkiye’deki iktidarın Kuzey Kıbrıs’ta yeni gözdesi olduğu anlaşılıyor.

“Dışişleri” Bakanı Sn. Tahsin Ertuğruloğlu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın . Fuat Oktay ile görüşmesinde “iç politika” konularını da değerlendirdiklerini söyledi.

Bu olağan bir durum mu?

Bence değil.

Türkiye’nin Tahsin Bey dayatması herkesin malumu. Seçilmemiş bir kişinin Türkiye’deki iktidarın ısrarlı baskısı sonucu Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesi zaten bunun en büyük göstergesiydi.

Sayın Ertuğruloğlu elbette bulunmayan hint kumaşı değil.  Ve fakat Türkiye’deki iktidarın Kuzey Kıbrıs’ta yeni gözdesi olduğu anlaşılıyor.

Peki burada murat edilen nedir?

Türkiye’deki iktidarın, Tahsin Ertuğruloğlu istenci açık bir şekilde ortaya konuluyor.

Şimdi diyeceksiniz ki ama Tahsin Bey seçilmiş bir kişi değil.

Doğru..

Tahsin Ertuğruloğlu ne halk desteğine sahiptir, ne de mensubu olduğu partinin desteğine.

Bu da doğru.

Ve fakat Tahsin Ertuğruloğlu Ankara’nın desteğine sahiptir.

Peki nasıl olacak bu iş?

Şöyle ki;  Faiz Sucuoğlu’nun genel başkanlığındaki UBP’de tam destekle Tahsin Bey’in Cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesi için dayatılacak.

Bunun karşısında duranlar şu veyahut bu şekilde Faiz Bey de dahil olmak üzere  oyunun dışına alınacak.

Kısacası Faiz Sucuoğlu’nun başbakan kalması buna bağlı kılınacak.

Aksi takdirde UBP Tahsin Ertuğruloğlu’nun aktörlüğünde yeniden dizayn edilecek. Şimdi diyeceksiniz ki ama nasıl olur Sayın Faiz Sucuoğlu UBP Genel Başkanı ve Başbakan.

Üstelik partisinden büyük destek alarak genel başkan oldu.

Doğru.

Lakin Faiz Bey partisinden aldığı bu gücü kullanamadı ve ipin ucunu ondan öncekiler gibi üst akıl olarak gördüklerine teslim etti.

Dolayısıyla bu iş ipi  çekeceklerin eline bakar. Ve açıkçası bu anlamda çok da zorlanacaklarını düşünmüyorum.

Düğmeye bastıkları anda her şey değişir.

Hatta bu değişim bununla da sınırlı tutulmaz. Başkanlık sistemi dayatması da ısrarlı bir şekilde ivme kazanır.

Peki mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ne olacak? Görünen o ki Sayın Tatar için ikinci dönem yeniden aday olma konusu çok uzak bir ihtimal. Dolayısıyla görev süresini bitirdikten sonra Ersin Bey’e teşekkür edilecek ve yeni ofisine uğurlanacak.

Ya sonrası?

Tahsin Bey UBP’nin hatta sağ kulvarda olan diğer küçük partilerin de ortak adayı olarak sahneye çıkacak. Ve fakat buna rağmen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Cumhurbaşkanı seçilecek..

Ankara Tufan Erhürman’ın Cumhurbaşkanlığına seçilmesini bir sorun olarak görmeyecek. Kıbrıs’ta önümüzdeki dönem kuvvetle muhtemel Rusya-Ukrayna savaşının dayattığı yeni dünya düzeni içinde Avrupa’nın Rus gazı tekeline bağlı kalmaması için Doğu Akdeniz’de ki gaza yönelmesi ve bu gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması konusunun masaya gelecek olmasıyla birlikte Kıbrıs’ta yeni bir politika değişikliği esas olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu